Budi dio naše mreže

Kad se nekomu želi pomoći, i to se čvrsto odluči, put se do ostvarenja namjere prije ili kasnije ostvari! Potaknuti potresnim slikama razaranja i stradanja svojih vršnjaka u Ukrajini, učenici i učenice zagrebačke Osnovne škole "Miroslava Krleže"  na Kaptolu pokrenuli su uz potporu ravnateljice Silvane Galinović prikupljanje pomoći u svojoj školi.

/ im
I prikupilo se tu svega i svačega: od osnovnih trajnih prehrambenih i higijenskih potrepština, školskog pribora do slatkiša  i igračaka – onako za veselje, nek se nađe! Sve u svemu,  kombi dobro ispunjen kutijama i vrećicama raznih veličina i porijekla. Neke od njih bile su i kreativno ilustrirane dječjim crtežima a u nekima su se krila i prigodne ohrabrujuće poruke i pisamca!

Dječje darove s Kaptola je do zgrade Hrvatske biskupske konferencije na Ksaverskoj cesti, u kojoj se nalaze prostorije Hrvatskog Caritasa, prevezao je Caritasov kombi i ondje su ih sortirali, dijelom prepakirali a dijelom ostavili u izvornom pakiranju volonteri Hrvatskog Caritasa kako bi ih pripremili za daljnje putovanje.

Sljedeća je postaja bio logistički centar na rubu grada gdje je dječja vesela pošiljka složena na više od dvije palete i pridružena ostalim darovima hrvatskih tvrtki i građana prikupljenima diljem Hrvatske i utovarena na dvadesettonski tegljač, koji se, nakon carinskog postupka na Jankomiru, uputio prema hrvatsko-mađarskoj granici.

Nakon desetak i više sati putovanja i prelaska i druge, mađarsko-ukrajinske granice, dragocjeni tovar stigao je u regionelani centar ukrajinskoga nacionalnog Caritasa Spes (Caritasa koji nosi nadu) u Mukačevu. Ondje ga je marljiva i poletna Caritasova ekipa s volonterima istovarila, pregledala i ponovno utovarila te dijelove pošiljke, u skladu s potrebama na terenu i trenutno sigurnim putevima,  usmjerila u nekoliko odredišta u središnjem i istočnom dijelu Ukrajine.
I evo, na koncu, ilustriran veselim dječjim crtežom nekog od vršnjaka iz “Miroslava Krleže”, dječji je paket stigao u ruke  djevojčice u Dnjipru, gradu u središtu Ukrajine, južno od Kijeva, donoseći radost, konkretnu pomoć i izazvavši poruku goleme zahvalnosti  primateljske obitelji mladim hrvatskim darovateljima.
Može li što više? I kako da toplina ne ispuni srca i u Hrvatskoj i u Ukrajini? Možda ne možemo učiniti mnogo, ali ono što možemo -i što doista učinimo – dodirnut će osobu u daleko od nas porukom: u svojoj nevolji niste sami!

Akcijom “Pomoć za Ukrajinu” Hrvatski Caritas nastavlja prikupljati novčane, materijalne i uslužne darove pojedinaca, udruga i tvrtki namijenjene ljudima pogođenima razornim ratom u Ukrajini. Hvala svima koji su se već uključili i čiji je dar – poput darova iz OŠ “Miroslava Krleže” već stigao na odredište.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja