Budi dio naše mreže

Novim apostolskim nuncijem u Obali Bjelokosti Sveti je Otac 2. veljače imenovao don Antu Jozića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i dosadašnjeg savjetnika u nuncijaturi u Hong Kong. Njegov intervju za portal Misija Slobodne Dalmacije objavljen je u ponedjeljak.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Mons. Jozić je za portal Misija s Ivanom Ugrinom razgovarao o svojim iskustvima u crkvenoj diplomaciji, posebno o svom desetogodišnjem djelovanju u Kini uoči i prigodom potpisivanja Privremenog sporazuma između Svete Stolice i Narodne republike Kine. Kako je rekao, u Sporazumu se radi o postupku imenovanja novih biskupa. “Zato Sporazum još nije objavljen, nego je ostavljen da se po njemu postupa. Budući da je postupak povjerljiv, iz toga razloga još nije dostupan javnosti. Nije stavljen u funkciju jer još nije bilo imenovanja novih biskupa. S prvim imenovanjem taj će Ugovor biti ispoštovan.”

Kina se otvara, ali i želi nadzor nad Crkvom

Govoreći o odnosima tzv. službene i tzv. podzemne Crkve u Kini, mons. Jozić napomenuo je da je postupak približavanja dviju zajednica u tijeku, kao i pitanje registracije svećenika i biskupa koji su djelovali u tzv. podzemnoj Crkvi.

Podsjećajući pak na svoje susrete s papom Franjom, istaknuo je da je Sveti Otac u svakoj prigodi naglašavao da želi posjetiti Kinu.

Upitan o stanju vjerskih sloboda u Kini, novi je nuncij naglasio da je Kina zadržala komunistički sustav. “Kina više nije protiv vjere, protiv religija, nego je za potpunu kontrolu vjerskih aktivnosti. Kineske vlasti žele Crkvu svrstati u određene zakonske, pravne i disciplinske kategorije, kako bi izbjegli bilo kakav nemir i nered, što je politički važno za državu.”

Na pitanje o svojoj novoj službi u Obali Bjelokosti, rekao je da je tamo dvadeset posto stanovnika katolika, a i potpredsjednik države je katolik. “Crkva u Obali Bjelokosti ima važnu ulogu u odgojnom smislu i zato dosta raste i napreduje u svakom smislu.”

Tzv. Vatikanski ugovori koriste svima

Trenutne ugovore koji su na snazi između Svete Stolice i Hrvatske ocijenio je pozitivnim. “Mnogi gledaju jednostrano na te Ugovore, samo s financijskoga ili političkog gledišta. Svi koji Ugovore kritiziraju ili dovode u pitanje, gledaju na njih zbog nekih drugih razloga, a ne i iz onih zbog kojih su nastali i često u tome vide problem. Svakako, kritičari su izdanci jedne moderne kulture koja Crkvu ne želi vidjeti u društvu ili je vide na jedan drugi način. A Crkva mora biti prisutna u društvu. Crkva služi društvu, a društvo pomaže Crkvi.”

Kritičarima bih poručio da uzmu sveukupnu vrijednost ovih ugovora i shvate da ugovori ne škode nikome, pa ni financijski. Radi se o ispravljanju nepravdi koje je počinila komunistička vlast. Hrvatska država financira i druge vjerske zajednice. U tom bi slučaju i one bile zakinute kad bi ih se prestalo financirati.”

“Postoje još mnoga područja u kojima se ugovori mogu bolje ostvarivati, posebno na planu odgoja, povrata crkvene imovine, rješavanja zaostalih problema kojih je puno, jer je razdoblje komunizma dugo trajalo i nemoguće je sve riješiti u kratko vrijeme.”

Zdrava obitelj je jamstvo zdravoga društva

S obzirom da dolazi iz brojne obitelji i ima trojicu braće i sedam sestara, novi nuncij je podsjetio da je dobra i zdrava obitelj jamstvo i dobrog društva, a Crkvi novih duhovnih zvanja. “Obitelji moraju biti utemeljene ne samo na vrijednostima Evanđelja, nego i na kulturološkim i humanim, kako bismo odgajali zdrave ljude. (…) U Hrvatskoj je potrebno dati novi elan mladim obiteljima, da se mogu rađati djeca, da ljudi ne moraju iseljavati. Što se više ulaže u obitelji i stvaranje pravih vrijednosti, to je veće jamstvo budućnosti Crkve i društva. Pomak se ni na ekonomskom polju ne može dogoditi bez civilizacijskog pomaka na temelju vrijednosti koje i Crkva promiče.”

Na pitanje o pripremama za biskupsko ređenje te izbor biskupskog gesla i grba, don Ante Jozić je rekao da će ređenje biti 1. svibnja u splitskoj konkatedrali. Glavni zareditelj bit će državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, s obzirom da je naslovna biskupija novog nadbiskupa Cissa, odnosno Rovinj: “U grb sam stavio most, s obzirom da je uloga nuncija spajati mjesnu Crkvu sa Svetim Ocem. Podloga grba je plava, a zvijezda u lijevom uglu označava Blaženu Djevicu Mariju. U desnom uglu je Biblija sa slovima alfa i omega, koji predstavljaju Krista, Početak i Svršetak. Za geslo sam izabrao i Stepinčevo geslo U Tebe se, Gospodine, uzdam.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja