Budi dio naše mreže

U župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije-Mače gradi se filijalna crkva u Poznanovcu posvećena svetom Ivanu Pavlu II. Do gradnje crkve došlo je nakon dugog promišljanja, rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu župni upravitelj vlč. Marko Toplak koji je najavio proslavu blagdana sv. Ivana Pavla II.

/ Branimir Gubić

“Vjernici iz Poznanovca do župne crkve udaljeni su više od četiri kilometra pa se gledalo kako omogućiti starijim i bolesnim župljanima da sudjeluju na nedjeljnoj misi”, rekao je vlč. Toplak. U početku se nije znalo kome će crkva biti posvećena. “Došlo se na ideju da bi crkva mogla biti posvećena velikom prijatelju hrvatskoga naroda i najdražem bistričkom hodočasniku, svetom papi Ivanu Pavlu II.”, rekao je vlč. Toplak. Podsjetimo, Ivan Pavao II. 1998. godine u Mariji Bistrici proglasio je blaženim zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca.

Izgradnja župne crkve još traje. “Slijedi unutarnje uređenje: postavljanje podova, oltara, svetohraništa, krstionice… kako bismo mogli obaviti najsvečaniji čin – posvetu crkve”, rekao je vlč. Toplek te istaknuo: “Iskreno se nadam da će posveta crkve biti za dvije, najkasnije tri godine.”

Izgled buduće crkve sv. Ivana Pavla II. / Foto: stepinac.zg-nadbiskupija.hr

Za ovaj blagdan župljani se i duhovno pripremaju. Svetu misu u četvrtak u 18 sati predvodi župni vikar u Lepoglavi vlč. Andrija Kopljar. Nakon mise bit će Euharistijsko klanjanje. U petak misu predvodi župni vikar u Samoboru vlč. Kristijan Tušek. “Nakon mise bit će blagoslov misnice s likom sv. Ivana Pavla II. koja je nabavljena za prigodu proslave blagdana”, rekao je vlč. Toplak.

Relikvije sv. Ivana Pavla II. u Poznanovcu bit će izložene od četvrtka do subote, najavio je župni upravitelj. Relikvije su iz župe Trnovčica. “Ako Bog da, dogodine će župa imati svoje relikvije.”

biskup Mijo Gorski, blagoslov zemljišta / Foto: stepinac.zg-nadbiskupija.hr

Prijenos svete mise iz Poznanovca u subotu, 26. listopada možete pratiti i u programu Hrvatskoga katoličkog radija. Misno slavlje u 11 sati predvodi pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja