Budi dio naše mreže

U klaustru Svetišta Gospe Sinjske u ponedjeljak 8. lipnja najavljen je projekt Revitalizacije Staze Gospi Sinjskoj, hodočasničkog puta koji prolazi kroz više gradova, od Sinja do Rame i kojim se stoljećima pješači k najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima, izvijestila je HINA.

/ at

Projekt obnove i nadogradnje Staze Gospi Sinjskoj pokrenula je Splitsko-dalmatinska županija zajedno sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, HGSS-on Split, županijskom Turističkom zajednicom, gradovima Sinj, Solin, općinama Dicmo, Dugopolje i Klis, te Turističkim zajednicama gradova Sinja i Solina i općina Dugopolje i Klis.

Staza je duga 148 kilometara i prolazi kroz Solin, Sinj, Livno, Tomislavgrad i Ramu, rekao je zamjenik župana Luka Brčić.

Staza Gospi Sinjskoj hodočasnički je put kojim se, iz nekoliko pravaca, stoljećima pješači k najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima.

Svake godine, uoči blagdana Velike Gospe, u noćima između 8. i 15. kolovoza, na hodočašće prema gradu Sinju kreću tisuće hodočasnika, osobito mladih, a 15. kolovoza se održava središnja vjerska svečanost. Hodočasnici pristižu iz nekoliko pravaca, a najviše iz pravca juga iz Solina, te iz sjevera iz Bosne i Hercegovine. U centralnom mjestu hodočašća, marijanskom svetištu u Sinju nalazi se slika Čudotvorne Gospe Sinjske.

Projekt Revitalizacije Staze Gospi Sinjskoj odobren je 2013. godine u sklopu programa IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina, trajao je 24 mjeseca, te se oslanja na tradicionalne pješačke i konjske staze, kao i na napuštenu trasu Rere, nekadašnje sinjske željeznice. Bio je završen prije pet godina, no s obzirom da je devastiran sada se krenulo u ponovnu obnovu.

“Za ovu godinu smo za dionicu od Solina do Dicma osigurali 200 tisuća kuna i dalje ćemo biti na raspolaganju što se tiče financiranja ovog projekta. U njemu je dobra simbioza između vjerskog, identitetskog, kulturnog i turističkog segmenta. To je ta priča uz sunce i more, koja daje dodatni sadržaj turističkoj ponudi i cilj nam je da ova staza živi tijekom cijele godine”, poručio je Brčić.

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac rekla je da će obnovljena  Staza Gospi Sinjskoj u turističkoj ponudi činiti jedan važan segment.

U njemu će, dodala je, hrvatska kulturna baština biti dostupna ne samo tamošnjim stanovnicima već kao jedna turistička ponuda koja će se savršeno uklopiti u cijelu turističku infrastrukturu koju grad Sinj već godinama vrijedno stvara.

Razvijanjem prateće infrastrukture i podizanjem svijesti o neizmjernoj vrijednosti kulturnog i vjerskog nasljeđa, staza Gospi Sinjskoj je aktivna tijekom cijele godine, a ne samo u vrijeme svetkovina Velike i Male Gospe, te je izvrstan primjer funkcionalnog suživota turizma i religije bez narušavanja prirodne ravnoteže, ističu u županiji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja