Budi dio naše mreže

Mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije predvodio je misno slavlje u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u srijedu 10. siječnja 2024. godine. Koncelebrirali su dr. sc. Davor Šimunec, profesor na zagrebačkom KBF-u i mons. Antun Sente, ml., rektor Josipova svetišta u Karlovcu. Pjevanje su animirali članovi zbora mladih "Agape" vođeni Josipom Vukovićem.

/ mdj

U prigodnoj homiliji mons. Mlakić je između ostalog kazao kako u malom Samuelu koji je u školi kod Elija spoznajemo najtemeljitiju pouku za ispravan vjernički stav pred Bogom, a to je pouka o vjerničkoj poslušnosti. Prvi i trajan stav koji trebam imat pred Bogom jest stav sluge koji sluša, a to slušanje treba prerastati u poslušnost i služenje. Kada je naučio slušati Gospodina Samuel je postao jedan od najupečatljivijih proročkih likova Starog Zavjeta.

Pri kraju misnog slavlja mons. Sente je najavio novi ciklus Velike pobožnosti svetom Josipu koja se odvija srijedama u Nacionalnom svetištu, a počinje od iduće srijede 17. siječnja te pozvao okupljene da sudjeluju u toj lijepoj pobožnosti svetom Josipu.

Tumačeći pak evanđeoski odlomak u kojem Isus ozdravlja Petrovu punicu mons. Mlakić je kazao kako Isus podiže punicu koja je u ognjici nakon čega se ona prihvaća posluživanja. Služenje je bio znak da je ozdravila. Valja nam se zapitati od čega je zapravo punica bolovala, od bolesti tijela ili duše, radi li se ovdje o povišenoj temperaturi ili o duhovnoj bolesti poput sebičnosti. Kad ju je Isus podigao ona je posluživala, a stav služenja je znak koji upućuje da je netko zdrav, za razliku od sebičnosti i oholosti.

Prvu srijedu Velike pobožnosti hodočasnike će predvoditi župljani župe Presvetog Srca Isusova sa svojim župnikom i karlovačkim dekanom preč. Draženom Karačićem, a misno će slavlje voditi prof. dr. Josip Šimunović, dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu.

Isus inzistira na poslušnosti i služenju. Kad su se učenici prepirali tko je najveći, Isus ih poučava da je najveći onaj koji svima služi. Služenje je izraz autentične ljubavi. Istinska ljubav služi i daje se. Ona se ne zatvara u sebe i na stavlja sebe u središte. Ovdje se radi o paradoksu ljubavi: ljubav možeš primit samo onda kada je daješ, odnosno kada se daješ. Ljubav je služenje, a služenje ljubav. Isus nas na takvu ljubav poziva. Marija i Josip uzori su poslušnosti. Stoga molimo Gospodina da nam da vjerničke mudrosti i snage da možemo služiti u onom zvanju na koje nas je pozvao poput Samuela, Petrove punice, Isusa, Marije, Josipa i svih svetih Božjih koje nam Crvka stavlja za uzore, zaključio je mons. Marinko.

Prošle je godine u Nacionalno svetište svetog Josipa hodočastilo više do 80 tisuća hodočasnika.

Foto: mons. Antun Sente/ Najava Velike pobožnosti sv. Josipu

Pri kraju misnog slavlja mons. Sente je najavio novi ciklus Velike pobožnosti svetom Josipu koja se odvija srijedama u Nacionalnom svetištu, a počinje od iduće srijede 17. siječnja te pozvao okupljene da sudjeluju u toj lijepoj pobožnosti svetom Josipu. Prvu srijedu Velike pobožnosti hodočasnike će predvoditi župljani župe Presvetog Srca Isusova sa svojim župnikom i karlovačkim dekanom preč. Draženom Karačićem, a misno će slavlje voditi prof. dr. Josip Šimunović, dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu. Slijedeće srijede do proslave svetkovine svetog Josipa, zaručnika BD Marije, hodočasnike će predvoditi župljani karlovačkih župa, a misna će slavlje voditi i propovijedati sudionici Znanstvenog skupa “Protector Croatiae” održanog u studenom prošle godine, a povodom 150 godina objavljivanja Glasnika svetog Josipa, kazao je mons. Sente te izrazio nadu da će i ove godine u Josipovo svetište hodočastiti mnoštvo hodočasnika. Prošle je godine u Nacionalno svetište svetog Josipa hodočastilo više do 80 tisuća hodočasnika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja