Budi dio naše mreže

Mons. Sente je okupljene pozvao na sudjelovanje u proslavi spomena izbora svetoga Josipa za zaštitnika Hrvatskoga kraljevstva, što je Hrvatski sabor učinio 9. i 10. lipnja 1678. godine.

/ hjb

U srijedu uoči proslave svetog Josipa zaštitnika Hrvatske, misno slavlje u srijedu 5. lipnja u svečevom Nacionalnome svetištu predvodio je rektor svetišta mons. Antun Sente ml.

U prigodnoj homiliji je, tumačeći raspravu između Isusa i saduceja o zagrobnom životu, među ostalim rekao kako farizeji i saduceji nisu mogli podnijeti Isusa iz jednostavnog razloga što su već unaprijed donijeli sud o Isusu, te su samo tražili neke argumente da taj svoj – unaprijed donesen – sud opravdaju i potvrde. A osudili su Isusa samo zato što su u Njemu vidjeli konkurenciju i nisu bili spremni mijenjati se na bolje. Bilo im je važnije zadržati trenutni položaj, nego prihvatiti da je Isus pravi Bog”, naglasio je mons. Sente.

“Međutim, sveti Josip promišlja, osluškuje Boga, počinje razumijevati što se događa s njegovom zaručnicom i po tome počinje živjeti, mijenjajući svoj život, za razliku od saduceja i farizeja kojima Bog također daje znakove – ali oni ostaju tvrdokorna srca. Nismo pozvani Bogu praviti stupice kao saduceji ili farizeji, jer je Bog iznad toga i, konačno, on je Bog živih, nas na zemlji i onih koji su već prešli u vječnost. Ako samo to usvojimo, nikakva patnja ili trpljenje koje možda sada osjećamo nema snagu, nego biva sredstvo koje nas vodi do zajedništva s Bogom u vječnosti i radosnoga života već sada ovdje na zemlji”, zaključio je svoju homiliju mons. Sente.

Na kraju misnog slavlja, umjesto svjedočenja, mons. Sente je okupljene pozvao na sudjelovanje u proslavi spomena kada je Hrvatski sabor 9. i 10. lipnja 1678. godine izabrao svetoga Josipa za zaštitnika Hrvatskoga kraljevstva.

“Tu su činjenicu dobro poznavali Josip Stadler, koji je prije 151 godinu pokrenuo Glasnik svetog Josipa, Alojzije Stepinac koji je na zagrebačkoj Trešnjevci osnovao župu sv. Josipa želeći izgraditi Nacionalno svetište, kardinal Franjo Šeper koji je prije 50 godina posvetio ovu crkvu, kao i sluga Božji kardinal Franjo Kuharić koji je ovu crkvu proglasio Nacionalnim svetištem. Stoga učestalo pozivanje na pobožnost prema svetom Josipu i kroz ova slavlja nisu nešto novo, već trajno prisutno u životu Crkve u Hrvata i cijeloga svijeta”, ustvrdio je mons. Sente.

Hodočasnici oko kipa sv. Josipa / Foto: župa BDMS

Potom je najavio program kojim će se u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu proslaviti 337. obljetnica Josipova izbora za zaštitnika Hrvatske i 5. Nacionalni susret članova Molitvenog vijenca Prečistog Srca Josipova. U subotu, 8. lipnja u 9 sati je doček hodočasnika i prilika za ispovijed, u 10 sati pobožnost svetome Josipu, a u 11 sati misno slavlje predvodi provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Sebastian Šujević. Euharistijsko klanjanje je u 14 sati.

U nedjelju, 9. lipnja, nakon svečanih jutarnjih misa u 7, 9 i 11 sati slijedi pobožnost svetom Josipu u 17.45 te svečano misno slavlje koje u 18.30 predvodi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, a pjevanje će animirati članovi župnog zbora mladih “Agape”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja