Budi dio naše mreže

Treća sjednica Povjerenstva kauze Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića održana je u četvrtak, 2. ožujka u dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Zadru.

/ mp/IKA

Na tom susretu završno je određeno kako će izgledati dijelovi Korizmenog hodočašća Zadarske nadbiskupije na otok Molat koje se u prigodi 80. obljetnice okrutne smrti s. Agneze Petroša, redovnice rodom s Molata, održava u subotu, 11. ožujka.

Članovi Povjerenstva dogovorili su liturgijske i tehničke sastavnice toga hodočašća, kako će izgledati postaje Križnog puta, procesija, misno slavlje te su određena pojedina zaduženja sudionika u organizaciji hodočašća. 

Za vrijeme hodočašća  ispred župne crkve Porođenja BDM na Molatu zasadit će se stablo masline koja će biti trajni podsjetnik na to hodočašće i u spomen na s. Agnezu čiji je završni čin mučenja bilo vješanje njenog tijela na stablo masline na Molatu. 

Hodočasnici će se spomenuti svih žrtava Zadarske nadbiskupije u Drugom svjetskom ratu i poraću, među kojima je i don Janez Kranjc koji je bio kapelan župa Ervenik, Nunić i Kistanje u zadarskom zaleđu. Kranjc je ubijen  1941. na Božić. Četnici su ga mučili i ispekli na ražnju te ga nakon toga brutalnog čina donijeli u crkvu u Ervenik.  

Don Ivan Perković, župnik Kistanja, član toga Povjerenstva, istaknuo je: „Sjećati se svećenika mučenika jako je važno za Zadarsku nadbiskupiju i za narod. Jer mučenici su uzor vjere, primjer kako se naša vjera živi u teškim vremenima i kako nema kompromisa kod tih vjernika. Mi svi trebali bismo biti sposobni i uvijek svjesni da, ako treba, za vjeru moramo dati i svoj život“. U kontekstu misli da je krv mučenika sjeme novih kršćana, don Ivan je rekao da je nevina žrtva ubijenih svećenika i drugih članova Katoličke Crkve pomogla i pojavi novih zvanja u Zadarskoj nadbiskupiji.  

Na sjednici je potvrđen i Zapisnik drugog sastanka toga Povjerenstva koji je bio održan 14. veljače. 

Nadbiskup Zgrablić dekretom od 1. veljače 2023. imenovao je članove Povjerenstva kauze Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije.

U tom Dekretu mons. Zgrablić navodi da je „nakon potvrde Dikasterija za kauzu svetaca od 12. siječnja 2017. (prot. Br. 3297 – 2/16) kojom se ‘nihil obstat’ za kauzu Slugu Božjih don Eugena Šutrina, biskupijskog svećenika i njegove subraće, 14 biskupijskih svećenika, bogoslova, sjemeništarca, redovnice i vjernika laika te nakon uspostave Povjerenstva kauze Slugu Božjih don Eugena Šutrina, biskupijskog svećenika, drugih biskupijskih svećenika i vjernika laika Zadarske nadbiskupije od 1. veljače 2023. (Prot. br. 279/2023) te nakon razgovora sa svakim kandidatom i njihovog pristanka“, imenovao članove toga Povjerenstva na mandat od pet godina (od 1. veljače 2023. do 31. siječnja 2028.) u sastavu: don Filip Kucelin, predsjednik, don Božo Barišić, zapisničar te članovi Povjerenstva don Ivan Perković, don Krešo Ćirak i maestro Žan Morović, regens chori zadarske katedrale sv. Stošije.

Sluge Božje su svećenici: Eugen Šutrin, Ante Adžija, Ante Čotić, Šime Batković, Mirko Didović, Ivan Kranjc, Nikola Kuvač, Ante Letinić, Srećko Lovretić, Ljubo Magaš, Ivan Manzoni, Ivan Tičić, sjemeništarci Blaženko Dunatov i Vojko Gregov, redovnica s. Agneza Petroša i vjernik laik Ivo Mašina.

„Sukladno kanonskim propisima, odredbama i uputama Dikasterija za kauze svetaca, zadaća Povjerenstva je proučavati, pratiti i duhovno promicati kauzu Slugu Božjih u Zadarskoj nadbiskupiji te pomagati postulatoru kauze u njegovom radu. Zazivajući Božji blagoslov na rad članova Povjerenstva, neka nam Gospodin udijeli radost proslave čašću oltara svih miljenika i Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije“ poručuje zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Treća sjednica Povjerenstva kauze Slugu Božjih Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja