Budi dio naše mreže

Mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit u miru, u srijedu, 6. srpnja navršio je 85 godina života te je toga dana predsjedao euharistijskim slavljem u katedrali u Đakovu, kojim je zahvalio Gospodinu za dar života te za sva primljena dobročinstva.

/ im

U njegovoj koncelebraciji bila su još petorica biskupa: đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i pomoćni biskup Ivan Ćurić, srijemski biskup Đuro Gašparović i biskup koadjutor Fabijan Svalina te bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, kao i tridesetorica svećenika. Rođendan mons. Srakića poklapa se i sa smrtnim danom biskupa Ćirila Kosa te se zato u ovom slavlju, o 19. obljetnici njegove smrti, molilo i za blagopokojnog biskupa Kosa.

Rođendanska čestitka nadbiskupa Đure Hranića

“Okupljeni smo danas s Vama da bismo Bogu, kao djeca oko svoga oca, zajedno s Vama, izrekli Trojedinom Bogu našu zahvalnost za 85 godina Vašega života i za sve darove koje
smo kao nadbiskupija i kao osobe primili po Vama kao čovjeku, te po Vašem svećeničkom i biskupskom služenju u našoj nadbiskupijskoj zajednici. Hvala mu za Vas – tihog, skromnog, diskretnog, nenametljivog, u srcu i u duši veoma plemenitog, samozatajnog, nezahtjevnog i dobrog čovjeka, svećenika i biskupa koji u srcu nosi puno vedrine, nade i optimizma.

Svjedoci smo Vaše strpljivosti i diskrecije u nošenju zdravstvenih i staračkih poteškoća i divimo se kako znadete biti zadovoljni i s malo. Hvala Vam za svjedočanstvo Vaše postojanosti, marljivosti, temeljitosti i ustrajnosti u radu i u ovim godinama Vašega života”, rekao je nadbiskup Hranić, te dodao: “Godine Vam, zasigurno, nameću sporije ritmove, kraći korak i smanjenje aktivnosti. No, Vaše godine i prisutnost među nama istodobno nama oko Vas nude sposobnost drugačijeg gledanja na život, otvaraju prostore smisla života koji ostaju nepoznati nama mlađima koji smo u trajnom pokretu, obvezama i terminima, predstavljaju obogaćenje i blagoslov za nas. Primjećujemo promjene i kod Vas i kod sebe. Nadbiskup Marin koji je malo govorio sada vrlo rado razgovara s drugima, vedar je i opušten, šali se, ali i pomno sluša te jako dobro zapaža i primjećuje. Uvijek imate vremena za nas kad god Vam pokucamo na vrata. Hvala Vam!”

Hvala mu za Vas – tihog, skromnog, diskretnog, nenametljivog, u srcu i u duši veoma plemenitog, samozatajnog, nezahtjevnog i dobrog čovjeka, svećenika i biskupa koji u srcu nosi puno vedrine, nade i optimizma.

Potom je nadbiskup Hranić uime čitavog đakovačko-osječkog prezbiterija, redovnika i redovnica, vjeroučitelja, župnih suradnika i svih vjernika ove biskupijske zajednice, te uime prisutne rodbine i župljana nadbiskupa Marina te prijatelja i prisutnih biskupa slavljeniku čestitao 85. rođendan: “Izričem Vam u ime svih našu radost i ponos što Vas imamo u našoj sredini i među nama. Potvrđujem Vam našu ljudsku blizinu te sinovsko, prezbitersko i vjerničko crkveno zajedništvo i ljubav. Želimo Vam krepko zdravlje, i dalje čilo srce puno nade, kako biste i dalje mogli među nas unositi Kristovo svjetlo te među nama uprisutnjivati njegov proročki glas, evanđeosku mudrost i ljubav do kraja prema ovoj mjesnoj i sveopćoj Crkvi. Ad multos annos!“

U svojoj homiliji nadbiskup Srakić govorio je o geslu biskupa Kosa, uzetom iz koncilske konstitucije Christus Dominus: „In caritate, humilitate et vitae simplicite – ljubavlju, poniznošću i jednostavnošću života“. “To je bio njegov program. Ljubavlju je vodio biskupijsku zajednicu kao učitelj, pastir i svećenik. Svoju ljubav očitovao je jednako i prema Bogoslovnom sjemeništu i prema redovničkim zajednicama, napose Zajednici sestara svetoga Križa, i prema župnim i drugim zajednicama koje je rado posjećivao, bez obzira da li su nešto slavile ili tugovale. S jednakom otvorenošću, s ljubavlju, primao je bliske i daleke, vjerne i nevjerne, dobre i one koji to nisu, siromašne i bogate, malene i stare, zdrave i bolesne, radosne i tužne. Težnje i tjeskobe, problemi i brige, radosti i zadovoljstva svećenika, redovnika i redovnica i vjernika laika koje je susretao postajali su njegovi. U tom upijanju svega što je proživljavao, u animiranoj prisutnosti Duha Svetoga, sve više je stjecao uvjerenje da je sluga, na potpuno služenje zajednici kojoj je poslan”, rekao je propovjednik.

Naglašavajući kako je pokojni biskup Kos doista služio u jednostavnosti i poniznosti života, prihvaćajući sve poteškoće kao Božju volju, nadbiskup Marin podsjetio je kako je biskup Ćiril bio i pravi kroničar biskupije – u svoj dnevnik bilježio je sve što se događalo oko njega. Među ostalim, za vrijeme svoje službe zaredio je 118 svećenika.

Podsjetivši na teška iskušenja i bolesti, napose na patnju koju je biskup Kos proživljavao tijekom Domovinskoga rata te kada je bio u zatvoru, nadbiskup Marin je nastavio: “U tim i takvim trenucima preostajala mu je molitva. I iz zatvora piše: ‘Najvjerniji mi je prijatelj Brevijar. Njega sam zbilja osjećao mnogo puta kao nešto živo, kao nešto, što mi govori prave riječi u pravo vrijeme’… osim Brevijara imao sam krunicu, koju osjećam kao konop, za koji se držim…’. Zaključujući homiliju, istaknuo je kako mu je biskup Kos uvijek bio uzor.

Na kraju misnog slavlja biskupi, svećenici i sav okupljeni puk spustili su se u kriptu katedrale, gdje je na grobu biskupa Kosa nadbiskup Srakić predvodio molitvu. Misno slavlje pjesmom i tamburaškom pratnjom animirali su vjernici iz Harkanovaca, Ivanovca, Zelčina i Marjančaca. Radosno slavlje 85. rođendana nadbiskupa u miru nastavljeno je oko zajedničkog stola u Bogoslovnom sjemeništu, gdje je nekoliko govornika uputilo čestitke slavljeniku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja