Budi dio naše mreže

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić predvodio je, u nedjelju 23. lipnja, u župnoj crkvi sv. Mihovila na Kamenu, misno slavlje tijekom kojega je krstio dvoje djece: Ritu – šesto dijete u obitelji Ivana i Ruže Odrljin te Emanuela – peto dijete u obitelji Tea i Matee Čaljkušić Ivanović.

/ mdj

U koncelebraciji su bili župnik o. Zvonko Martić te prior o. Jakov Mamić. Pjevanje tijekom mise predvodio je mješoviti župni Zbor sv. Mihovila arkanđela iz Kamena pod ravnanjem Mislava Gogića te uz orguljašku pratnju Ivane Gogić. 

U svojoj je propovijedi nadbiskup Križić govorio o raznim životnim kušnjama koje nas dovode do istinskog pouzdanja u Boga. Nadovezujući se na evanđeoski odlomak XII. nedjelje kroz godinu (Mk 4,35-41), nadbiskup je istaknuo da priča o oluji na Genezaretskom jezeru pruža jednu važnu poruku: „Biti s Bogom ne znači biti zaštićen od svih trpljenja, od svih opasnosti. Vjera nam ne jamči da nećemo imati nikakvih oluja, poteškoća i patnju, ali nam jamči svijetlo i snagu u patnjama, Jamči da nas patnje neće slomiti. Istina, životne kušnje nisu lake za podnijeti, ali bez njih ne bi mogli doći do istine razine naše vjere i našeg pouzdanja u Boga.“

Foto: Ljubo Jermelić/ Krštenje djece

Čovjeku nije lako razumjeti kušnje koje Bog daje i patnje koje dopušta, a onda istodobno ne daje zamijetiti znakove svoje blizine. Ovu prividnu ostavljenost iskusio je sam Isus Krist na križu. Jedno od najtežih pitanja koje čovjek može postaviti je – gdje je Bog? Zašto spava, zašto kasni i šuti? „Moramo znati da se Božji sat ne poklapa uvijek s našim. Jer Bog, i kada kasni, stiže na vrijeme. Glavni problem nije Božje kašnjenje nego naša vjera i naše pouzdanje u Boga“, istaknuo je nadbiskup. 

Lako je vjerovati kada sve ide kako želimo, kad imamo dobro zdravlje, kada obitelj dobro funkcionira, kada financijska situacija ne stvara posebne probleme. No, vjera se kuša u poteškoćama, u tamama života. Isus od nas traži vjeru i pouzdanje i onda kada nadođu takve tame da se ništa ne vidi. „Jedan duhovni učitelj će izjaviti – velika vjera se pokazuje kada čovjek zna kleknuti pred Boga i zahvaljivati i onda kada mu ništa ne treba te kada zna kleknuti i zahvaljivati i onda kada je sve izgubio“, kazao je nadbiskup. 

Foto: Ljubo Jermelić/ Krštenje djece

Nadbiskup se u propovijedi obratio i roditeljima zahvalivši ima na otvorenosti životu. Nadovezujući se na sutrašnju svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja istaknuo je da se svi pitamo što će biti od ovoga djeteta? Ono što je sigurno je da budućnost svakog djeteta zavisi o odgoju koji će mu se pružiti, od ljubavi koja će mu se dati, od vrijednosti koje će se ucijepiti u njegovu dušu. „Tu je najveća roditeljska odgovornost, ali i svih drugih s kojima to dijete dolazi u kontakt. Dječja duša je meka kao vosak. U nju se lako utisnu kreposti, ali i mane. Zavisti što će mu se više zasaditi u dušu“, zaključio je nadbiskup. Na kraju euharistijskog slavlja župnik o. Zvonko Martić zahvalio je nadbiskupu na dolasku i poticajnim riječima te obiteljima na otvorenosti životu. 

Foto: Ljubo Jermelić/ Krštenje djece

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2023. godine kršteno je 156 djece u obiteljima s četvero i više djece. Od toga je bilo 104 krštenja četvrtog djeteta, 28 krštenja petog djeteta, 19 krštenja šestog djeteta, 2 krštenja sedmog djeteta, 2 krštenja osmog djeteta i 1 krštenja devetog djeteta od toga 3 krštenja blizanaca od kojih: 7 krštenja 3. i 4. djeteta, 1 krštenje 4. i 5. i 1 krštenje 5. i 6. djeteta.

Prigodom krštenja djeteta u obitelji s četvero i više djece, splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić upućuje obitelji čestitku, prigodnu knjigu s osobnom posvetom kao i novčani dar. U 2023. godini na taj način darovano je obiteljima 53.800 eura. Darovanje obitelji s brojnom djecom započeto je 2002. godine. Splitsko-makarska nadbiskupija tako iskazuje svoju blizinu obiteljima koje su otvorene daru života te želi ohrabriti sve da se otvore daru novoga života.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja