Budi dio naše mreže

U osječkoj Župi sv. Ćirila i Metoda u utorak, 11. listopada, održan je susret na temu „Da svi budu jedno”, kojega je predvodio brat Ulrich iz Taizéa, a s njime i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je i sam sudjelovao na takvom susretu u Taizéu.

/ mp/IKA

Vlč. Mario Žigman, župnik Župe sv. Luke evanđelista u Josipovcu, nadbiskupski povjerenik za pastoral mladih i studentski kapelan Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku predvodio je kratku molitvu i zaželio dobrodošlicu svima koji su iz grada, drugih zajednica i osječkih škola došli na ovaj ekumenski susret upoznati se s Taizé zajednicom.

Na početku susreta nadbiskup Hranić iznio je svoje iskustvo sudjelovanja na susretu u Taizéu. Istaknuo je otvorenost mladih u traženju Boga, lijepa iskustva ispovijedi te osobni doživljaj poput sedmodnevne duhovne obnove. Posvjedočio je kako ljeto u Taizéu, susret mladih iz cijele Europe, tjedan dana odiše iznenađujućom jednostavnošću. Riječ je o skupovima od pet do šest tisuća mladih koji spavaju u šatorima ili jednostavnim kućicama, sami pomažu u pripremi hrane, a dani su prožeti molitvom i porukama biblijskih tekstova.

„Ovakvi su susreti i zajednički izleti od velike važnosti današnjim mladima. Iako susreti pružaju i turističke prilike, oni su ponajprije vrijeme molitve. Smatram da je molitva na način Taizéa, s puno meditacije, spontanih molitvi i krasnih napjeva, ono što je privlačno i odgovara mladima. Takva je molitva središte svakog susreta u Taizéu, a ovaj smo je put donijeli u Osijek“, rekao je nadbiskup Hranić.

Brat Ulrich posvjedočio je kako ti susreti izgledaju u malom gradiću u Francuskoj, ali i kakve je posljedice pandemija koronavirusa ostavila na njihovo organiziranje. Izrazio je radost što se nakon dvije pandemijske godine vratio u posjet Hrvatskoj.

„Drago mi je posjetiti one koji su već sudjelovali na našim susretima. Nove su generacije, mladost, koja je došla nakon pandemije i željni su novoga. Osjećaju strah i zato uvijek mlade moramo dobro slušati. Nemamo uvijek rješenja, ali im dajemo prostor za izražavanje, a to je prvi korak prema novoj spoznaji“, rekao je brat Ulrich te pojasnio što je zajednica iz Taizéa, kako izgledaju njihova okupljanja i što rade na susretima. Među ostalim, podsjetio je da je zajednica iz Taizéa međunarodna ekumenska kršćanska zajednica. Braća se zavjetuju na celibat, jednostavnost života, žive isključivo od svoga rada i ne primaju nikakve darove niti obiteljsko nasljedstvo za sebe. Zajednica ga daje najsiromašnjim. Okupljaju više stotina katolika i protestanata, mole i pjevaju duhovne pjesme.

Susret je nastavljen molitvom koju su animirali članovi zajednice koji se okupljaju u crkvi Sv. Roka u Donjem Gradu u Osijeku, zajedno sa članovima Duhos benda.

Prikazan je i kratki film koji prikazuje tko je osnovao zajednicu, kako izgledaju susreti tijekom godine te donosi radosna iskustva mladih koji tu dolaze. Nakon molitve i slavljenja, dvije djevojke iz njemačkog grada Rostoka govorile su o kršćanima i mladima koji tamo žive. Jako je malo kršćana (manje od 15%), ljudima nije stalo do vjere i u svojoj svakodnevici nemaju ideale za koje žive. Pozvale su mlade da im se pridruže na ovogodišnjem europskom novogodišnjem susretu Taizéa koji će se održati upravo u Rostoku od 28. prosinca do 1. siječnja 2023. Nakon susreta brat Ulrich i nadbiskup Đuro ostali su na zajedničkom druženju s mladima u župnoj dvorani.

Taizeovski susret u Osijeku

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja