Budi dio naše mreže

U splitskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, u narodu poznatoj kao katedrala sv. Dujma, molitvom Večernje i otvranjem moćnika sv. Dujma završena je devetodnevna priprava za blagdan sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko - makarske nadbiskupije.

/ fe

U ponedjeljak je u splitskoj prvostolnici otvoren moćnik sv. Dujma, a tom prilikom započela je središnja proslava Sudamje 2019. godine. Moćnik s Dujmovim relikvijama otvorili su prepozit Metropolitanskog kaptola mons. Nedjeljko Ante Ančić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Hodočasnicima je nadbiskup Marin Barišić govorio o svijetu u kojeg se provukla nit zla, iako je svijet “dobro stvoren”. Metropolit je rekao da je mučeništvo trajna oznaka svih vremena, a sveti Dujam je primjer mučenika i svjedoka kršćanske ljubavi.

“Ta povezanost njegove vjernosti Bogu i ljubavi prema čovjeku, izvire iz snažnog zajedništva s onim prvim i vjernim svjedokom i najvećim mučenikom Isusom Kristom“, istaknuo je nadbiskup Marin Barišić.

Nadalje je naglasio hodočasnicima, vjernicima i gostima da su ljudi današnjice žrtve relativizma te blažih oblika mučeništva koji od čovjeka čine karikaturu, ne dopuštajući da živi svoje dostojanstvo.

“Štoviše i iz našeg današnjeg društva želi se uklanjati ‘specificum christianum’ te se ismijavaju i preziru vjernici i kršćanski simboli. Potiče se jedna vrsta egzila vjere iz društva, iz prostranstva istine vjera se svodi na tržište mišljenja, iz područja društvenog života na privatnu sferu ili na neki oblik političke korektnosti. Time se kršćanstvo želi učiniti mlitavim, obezvrijeđenim i onim koje nije sposobno izložiti se u areni svijeta, baš kao što je to učinio sveti Dujam”,rekao je mons. Barišić osvrćući se na mučeništvo u suvremenom svijetu.

Vjernici su opomenuti od svojih pastira da imperatori današnjice oduzimaju život na drugačiji način.

“Oni ne zatvaraju u zatvore već nas čine zarobljenicima i ovisnicima na širokom polju života. Eutanazija slobode, ignoriranje života, relativizacija vrednota i uvjerenja, propaganda kulture bezboštva, konzumerizma i hedonizma zatvara nam horizonte transcendenciji, vjeru svrstava u sferu privatnog i čini nas sinovima kaotičnog slučaja” zaključio je nadbiskup Barišić.

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja