Budi dio naše mreže

U povodu obilježavanja 25. obljetnice VRO Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja ulaz u Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj će u srijedu 5. kolovoza biti slobodan za sve posjetitelje koji žele istražiti jedinstvenu muzejsku izložbu "Karlovac 1991. - 1995.“.

/ at

Izložba u povodu VRO Oluja,  Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

Poseban dio izložbe “Karlovac 1991. – 1995.” posvećen je vojno – redarstvenoj akciji Oluja s naglaskom na karlovačko područje i prilog branitelja s karlovačkog područja. Posjetitelji na izložbi mogu razgledati više od 350 originalnih predmeta, tri i pol sata multimedijskog sadržaja te vanjski izložbeni prostor u kojem je prezentirana borbena tehnika korištena u Domovinskom ratu.

Izložba je usmjerena na edukaciju različitih dobnih skupina posjetitelja kojima su kroz interaktivne sadržaje približeni novi načini istraživanja povijesti nastanka suvremene hrvatske države.
Radno vrijeme muzeja će u srijedu 5. kolovoza biti od 10 do 18 sati. Iz muzeja mole posjetitelje da se tijekom razgledavanja pridržavaju epidemioloških mjera i podsjećaju da je prilikom ulaska u muzej obavezno nošenje zaštitne maske za lice.

O Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj

U staroj austrijskoj vojarni, u Gradskoj četvrti Turanj, 4 km od centra Karlovca uz državnu prometnicu Karlovac – Plitvice Gradski muzej Karlovac uredio je Muzej Domovinskog rata, navode na službenim stranicama gradskog muzeja. Od izgradnje drvene stražarske kule turna 1582. godine koja je s vojnom posadom krajišnika-graničara čuvala južne prilaze karlovačkoj tvrđavi od osmanlijskih osvajača Turanj je predstraža, posljednja crta obrane grada Karlovca. U Domovinskom ratu 1991.-1995. Turanj je strateška važna točka u obrani grada, mjesto na kojem je zaustavljen neprijatelj u pokušaju zauzimanja grada i presijecanja Hrvatske. Turanj je danas simbol pobjede, svjedok borbe za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i trajni spomen na junake Hrvatske vojske koji su na Turnju obranili Karlovac i Hrvatsku. U obnovljenoj zgradi koju su branitelji nazvali „Hotel California“ uređen je suvremeni muzejski prostor. Projekt rekonstrukcije zgrade povjeren je arhitekticama V. Lendler Adamec i T. Basar iz projektnog biroa 2A iz Karlovca koje su uvažile genius loci, zahtjeve suvremene muzejske djelatnosti i načela suvremene arhitekture. Projektom je zgrada afirmirana kao izložbena tema, muzejski predmet. Staklena ovojnica nove arhitekture podcrtava značenje stare zgrade pretvarajući je u jezgru cijelog kompleksa. Unutarnji prostor zgrade na tri etaže organiziran je za skladno funkcioniranje muzejskih sadržaja. U prizemlju zgrade uređena je Spomen soba karlovačkim braniteljima Domovinskog rata, suvenirnica i kafić. Stalna izložba Karlovac 1991. – 1995. postavljena je na prvom katu, u potkrovlju je smještena višenamjenska dvorana, knjižnica sa čitaonicom, uredski prostori.

Foto: Facebook Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj

O izložbi “Karlovac 1991. – 1995.”

Zgrada California namijenjena je prije svega prezentaciji stalne izložbe Karlovac 1991.-1995. posvećene životu u gradu Karlovcu i na karlovačkoj bojišnici tijekom Domovinskog rata. Autorica izložbene koncepcije je Ružica Stjepanović, a idejnog rješenja Nikolina Jelavić Mitrović. Osnovna ideja izložbe – prikaz života Karlovca i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu prezentirana je u šest tematskih cjelina. Postav počinje kraćom uvodnom cjelinom Kako je počeo rat? koja suvremenim muzeološkim pristupom prikazuje političku i gospodarsku situaciju i raspad SFRJ, tema druge cjeline Virovitica-Karlovac-Karlobag su polazišta i ciljevi velikosrpske ideologije, te početak agresije na Hrvatsku kao način ostvarenja tih ciljeva. Trećom tematskom cjelinom Postali su branitelji predstavljena je prva crta bojišnice, i tijek ratnih događanja na karlovačkom području. Cjelina Životom protiv rata je prikaz gospodarskih, društvenih i kulturnih prilika u gradu Karlovcu tijekom Domovinskog rata. Posljednja cjelina Pobjeda prikazuje vojno-redarstvenu operaciju Oluja s naglaskom na karlovačko područje. U vanjskom prostoru Muzeja kao integralni dio izložbe, prezentirana je šesta cjelina, borbena tehnika s naglaskom na borbena vozila iz domaćih radionica.

Foto: Facebook Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj (u spomen na branitelja Josipa Jovića)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja