Budi dio naše mreže

Dan hrvatskih mučenika u Udbini ove će se godine obilježiti u subotu, 10. rujna. Tog dana Hrvatska odaje počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Središnje euharistijsko slavlje u 10:30 predvodit će varaždinski biskup Bože Radoš u suslavlju s drugim biskupima i brojnim svećenstvom, a prijenos mise možete pratiti u programu Hrvatskoga katoličkog radija.

/ mp

Dan hrvatskih mučenika ustanovila je u novijoj povijesti Hrvatska biskupska konferencija. Prema riječima upravitelja svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini vlč. Josipa Šimatovića, o tom se spomendanu govorilo prije tridesetak godina na inicijativu danas pokojnog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića koji je, kao profesor i povjesničar, s arheolozima obilazio Krbavu, tražeći ostatke drevne Krbavske biskupije.

“Nisu uspjeli ništa pronaći, a nisu uspjeli naći i nikoga od lokalnog stanovništva, koje je bilo protjerano 1942. godine, te je ondje naseljeno novo stanovništvo koje je govorilo kako povijest počinje – nemilim – događajima 1941. Zbog toga u svojim pisanim materijalima krajem 80-ih godina prošlog stoljeća mons. Bogović piše da je ondje naišao na groznu pustoš. To ga je potaknulo, kad je 200o. godine imenovan biskupom, da uspostavi obilježavanje stradanja i datum Krbavske bitke.

Već je biskup Bogović 2002. razgovarao s predsjednikom Sabora i ostalim biskupima te zainteresiranim ljudima. Jedan od političara rekao je da bi zgodno bilo postaviti ploču u spomen na Krbavsku bitku koja se dogodila 9. rujna 1943. Međutim, biskup je smatrao da je to premalo jer bi ploču namijenio za spomen na sve žrtve hrvatskog naroda.  Tako je odlukom 2005. započeta izgradnja tog svetišta, a sam kamen temeljac blagoslovio je danas sveti Ivan Pavao II. u Rijeci 2003. godine”, istaknuo je vlč. Šimatović.

Ivan Pavao II. / Foto: chm-udbina.com.hr

Otkad je izgrađena i posvećena 2010. godine, Crkva hrvatskih mučenika u Udbini postala je mjesto hodočašća stotina tisuća vjernika iz cijeloga svijeta.

“Mi volimo reći da postoje tri vrste mučenika, za domovinu, za vjeru i hrvatski sveci i blaženici”, poručio je vlč. Josip Šimatović.

Dan hrvatskih mučenika obilježava se druge subote u rujnu, kako bi datum bio što bliži Krbavskoj tragediji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja