Budi dio naše mreže

Ključna riječ: crkva-hrvatskih-mucenika-na-udbini

VLČ. MATE MOGUŠ posljednji udbinski župnik - mučenik

Posljednji župnik župe Sv. Nikole na Udbini u Drugom svjetskom ratu bio je Mate Moguš. Njegovo ime zapisano je u Hrvatskom martirologiju jer je 1946. pogubljen na sred Udbine, kada je imao 34 godine života.

Crkva hrvatskih mučenika na Udbini je "učionica povijesti"

Čuvar svetišta i Crkve hrvatskih mučenika na Udbini vlč. Josip Šimatović prošle je godine u razgovoru za HKR govorio o razlozima gradnje te crkve, zašto je nazvana 'učionicom povijesti' te kako je svetište proživjelo pandemijsko vrijeme bez hodočasnika.

Na Dan hrvatskih mučenika u Udbini odajemo počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama

Dan hrvatskih mučenika u Udbini ove će se godine obilježiti u subotu, 10. rujna. Tog dana Hrvatska odaje počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Središnje euharistijsko slavlje u 10:30 predvodit će varaždinski biskup Bože Radoš u suslavlju s drugim biskupima i brojnim svećenstvom, a prijenos mise možete pratiti u programu Hrvatskoga katoličkog radija.

VIDEO Poslušajte kako to zvuči kada himnu pjeva 200 svećenika

Približava se 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske od strane Europske zajednice, odnosno Europske unije, a na današnji dan, u ponedjeljak 13. siječnja Republiku Hrvatsku priznao je Vatikan na čelu s tadašnjim vrhovnim poglavarom Katoličke Crkve, papom sv. Ivanom Pavlom II. 

Biskup Mile Bogović – pokretač, nositelj projekta i promicatelj Crkve hrvatskih mučenika

Ideju o izgradnji Crkve hrvatskih mučenika na Udbini zamislio je i prvi iznio u javnost gospićko–senjski biskup dr. Mile Bogović 2002. godine. Na sastancima s raznim državnim dužnosnicima često je govorio o potrebi da se na Krbavi obilježi naše veliko stradanje 9. rujna 1493., što su prethodni naraštaji propustili zbog raznih povijesnih okolnosti, a što je naša velika narodna obveza.

Biskup Ante Ivas: Hodočastiti svehrvatskom Svetištu hrvatskih mučenika

Donosimo vam članak biskupa Ante Ivasa "Hodočastiti svehrvatskom Svetištu hrvatskih mučenika" u povodu desete obljetnice Dana hrvatskih mučenika na Udbini. Tekst je izvorno objavljen u knjizi "Spašavanje povijesti – Zbornik o znanstvenom, svećeničkom i biskupskom djelu Mile Bogovića" koja je objavljena 2019. u nakladi Riječke nadbiskupije, Gospićko-senjske biskupije i Alfe d.d. Zagreb. Članak prenosimo u cijelosti.

UDBINA Koncert u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Proslavljeni hrvatski violinist Goran Končar i orguljaš Edmund Andler-Borić održat će u utorak 4. kolovoza u 18:30 sati koncert u župnoj Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, izvještava HINA. Koncert je posvećen Danu pobjede i domovinske zahvalnosti.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja