Budi dio naše mreže

Ključna riječ: crkva-hrvatskih-mucenika-na-udbini

Crkva hrvatskih mučenika na Udbini je "učionica povijesti"

U razgovoru za HKR s čuvarem svetišta i Crkve hrvatskih mučenika na Udbini vlč. Josipom Šimatovićem saznajte više o razlozima gradnje te crkve, zašto je nazvana 'učionicom povijesti' te kako je svetište proživjelo pandemijsko vrijeme bez hodočasnika.

Biskup Mile Bogović – pokretač, nositelj projekta i promicatelj Crkve hrvatskih mučenika

Ideju o izgradnji Crkve hrvatskih mučenika na Udbini zamislio je i prvi iznio u javnost gospićko–senjski biskup dr. Mile Bogović 2002. godine. Na sastancima s raznim državnim dužnosnicima često je govorio o potrebi da se na Krbavi obilježi naše veliko stradanje 9. rujna 1493., što su prethodni naraštaji propustili zbog raznih povijesnih okolnosti, a što je naša velika narodna obveza.

Na Dan hrvatskih mučenika u Udbini odajemo počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama

Dan hrvatskih mučenika u Udbini ove godine će se obilježiti u subotu, 12. rujna. Tog dana Hrvatska odaje počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Misno slavlje predvodit će krčki biskup Ivica Petanjak. Prijenos mise možete pratiti u programu Hrvatskoga katoličkog radija s početkom u 10:30, a preuzimamo ga od HRT-a.

Biskup Ante Ivas: Hodočastiti svehrvatskom Svetištu hrvatskih mučenika

Donosimo vam članak biskupa Ante Ivasa "Hodočastiti svehrvatskom Svetištu hrvatskih mučenika" u povodu desete obljetnice Dana hrvatskih mučenika na Udbini. Tekst je izvorno objavljen u knjizi "Spašavanje povijesti – Zbornik o znanstvenom, svećeničkom i biskupskom djelu Mile Bogovića" koja je objavljena 2019. u nakladi Riječke nadbiskupije, Gospićko-senjske biskupije i Alfe d.d. Zagreb. Članak prenosimo u cijelosti.

UDBINA Koncert u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Proslavljeni hrvatski violinist Goran Končar i orguljaš Edmund Andler-Borić održat će u utorak 4. kolovoza u 18:30 sati koncert u župnoj Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, izvještava HINA. Koncert je posvećen Danu pobjede i domovinske zahvalnosti.

Vlč. Josip Šimatović: "Svoje svećeničko zvanje ne bih mijenjao ni za što na svijetu"

Bio je najmlađi svećenik u Gospićko-senjskoj biskupiji kada mu je povjerena služba čuvara svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini i župnika župa sv. Nikole na Udbini i sv. Jurja u Podlapači. Također je povjerenik za Pastoral mladih Gospićko-senjske biskupije, povjerenik za pjevačke zborove te dekan Udbinskog dekanata.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja