Budi dio naše mreže

Nakon večernje mise, koju je kao delegat đakovačko-osječkog nadbiskupa predslavio vlč. Grgo Grbešić, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta u Osijeku, na župnu svetkovinu Bezgrješnog srca Blažene Djevice Marije na Budainci u Slavonskom Brodu započelo je trajno euharistijsko klanjanje.

/ mp/IKA

Vlč. Grbešić u homiliji je govorio o tajni i snazi euharistije naglasivši da je taj spomen-čin koji je Isus ostavio nezasluženi dar. Dodao je da čovjek to otajstvo ne može svojim umom shvatiti, nego ga može samo ljubiti. Ustvrdio je da je trajno euharistijsko klanjanje pred Presvetim blagodat svakom klanjatelju, toj župi i cijelome gradu, jer će svojim bdijenjem svih 24 sata u dana u šutnji i molitvi susretati i slaviti Gospodina.

Svoju radost da su nakon sedam mjeseci duhovnih i tehničkih priprema prikupili dovoljan broj molitelja za početak klanjanja iskazao je na kraju mise domaći župnik Tomislav Ćorluka, koji je prije dvije godine pokrenuo trajno klanjanje u tadašnjoj svojoj župi u Đakovu.

Vlč. Ćorluka naglasio je da se sada okupio dovoljan broj klanjatelja – njih više od 200, od kojih je jedan glavni koordinator, četvero je koordinatora smjene i 24 voditelja sata. Tako su svakoga dana pokrivena sva 24 sata da Isus u kapelici ni jedan trenutak ne bude sam.

Dodao je da je taj dan posebna radost ne samo za klanjatelje, nego i cijelu župu, jer upravo na svetkovinu naslovnika župe – Bezgrješno srca Marijino započinje ta važna pobožnost. Pozvao je vjernike da se posvete Srcu Isusovu te je svima koji ju dosad dobili, podijelio knjižicu „Osobna posveta Srcu Isusovu“.

Prigodnim riječima klanjateljima se obratila i nacionalna promotorica trajnog euharistijskog klanjanja Nada Burum. Kako je toga dana u jutarnjim satima započelo klanjanje i u kapelici Župe Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu u Zagrebu Burum je naglasila da je kapelica u Slavonskom Brodu deveta po redu u Hrvatskoj u kojoj će odsad biti trajno klanjanje, te je najavila skori početak te pobožnosti i u Vinkovcima, a nagodinu i u drugim biskupijama.

Poslije večernje mise svećenici su zajedno s ministrantima i koordinatorima klanjanja u procesiji s oltara zajedno s registrom klanjatelja pronosili Isusa u pokaznici te su ga postavili na prigodan oltar u novoj kapeli koja se nalazi u sklopu crkve.

Vjernici su u tihom mimohodu pohodili kapelicu i pomolili se Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, a za prvi sat bdjenja zadužen je bio vjernik Goran Ćosić. Svi koji žele sudjelovati u toj pobožnosti mogu se prijaviti u Župu Bezgrješnog Srca Marijina ili na broj 098 631 063.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja