Budi dio naše mreže

Mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup koadjutor, za svoje je biskupsko ređenje 25. lipnja priredio 12 različitih motiva crkvenih i sakralnih motiva za spomen sličice koje su marljivi redari uz događaj ređenja, po izlasku iz katedrale, dijelili svim sudionicima toga dostojanstvenoga slavlja.

/ mp/IKA

Svaki ređenik, svećenik ili biskup, za svoje ređenje priredi sličicu s prikladnim motivom, kao uspomenu koja se podijeli sudionicima slavlja ređenja.

Osam motiva je iz Istarske Crkve odakle mons. Zgrablić dolazi, a četiri motiva su iz povijesti Zadarske nadbiskupije.

Motivi spomen sličica s biskupskog ređenja mons. Milana Zgrablića

Najstariji motiv je riba, detalj mozaika iz 4. st. u Eufrazijevoj bazilici u Poreču, gdje je mons. Zgrablića kao porečkog župnika i zateklo imenovanje zadarskim nadbiskupom koadjutorom. Taj simbol ribe, ICHTIS, po kojem su se kršćani prepoznavali, nalazi se i u biskupskom grbu zadarskog koadjutora, a stariji je simbol i od križa na kojem je Isus otkupiteljskom smrću završio svoj ovozemaljski život. ICHTIS znači Isus Krist, Sin Božji Spasitelj. 

Original toga motiva ribe iz 4. st. iz porečke Eufrazijeve bazilike nalazi se u Eufrasiani, zbirci bogate umjetničke baštine koja čuva ranokršćanske dragocjenosti i Eufrazijeve bazilike u Poreču. Bazilika je spomenik rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju, izgrađena u 6. st. na mjestu ranokršćanske crkve, u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I., a nalazi se u biskupskom kompleksu.     

Motiv apside Eufrazijeve bazilike, detalj mozaika iz 6. st., prikazuje Mariju kao Majku Crkvu, a Marija sjedi. Marija je simbol Crkve koja sjedi na prijestolju, Bog je kruni. Na lijevo su dva anđela, sv. Mauro, prvi porečki biskup. Eufrazije drži baziliku koju je gradio a arhiđakon Klaudius koji je vjerojatno bio graditelj bazilike, nosi evanđelistar. Klaudius je bio suradnik biskupa Eufrazija. 

Detalj mozaika iz 6. st. je i motiv tri mučenika koji nose mučeničke krune, a nalaze se uz porečkog biskupa Mavra koji je stradao kao i još 50 kršćanskih mučenika. 

Detalj mozaika iz 6. st. u Eufrazijevoj bazilici je i prizor Navještenja. Marija sjedi na vratima bazilike a anđeo joj naviješta Riječ. To znači, onome koji dolazi u crkvu, naviješta se Riječ. On sluša. Svima koji dolaze u baziliku naviješta se Riječ, kako je i Marija rekla ‘Neka mi bude po Riječi tvojoj’. Marija je povjerovala Riječi. Marija i biskup u istom su plaštu. Krist iznad njih ima isti plašt, kao znak kontinuiteta koji se nastavlja. 

U mozaiku porečke bazilike iz 6. st., u južnom dijelu apside, nalazi se i detalj susreta dvije trudne žene, Marije i Elizabete. Dakle, onaj koji povjeruje Božjoj riječi, počinje novi život, uskrsli život započinje u njemu. 

Novi život koji je Krist donio sa svojim uskrsnućem prešao je na nas po činu našega krštenja. Mi nosimo novi život u sebi koji treba rasti. Onaj koji povjeruje u Boga treba činiti kao i Marija koja kaže: „Veliča duša moja Gospodina, što pogleda na neznatnost službenice svoje“. I Elizabeta veliča, klikće od radosti da joj je dijete u utrobi zaigralo. Onaj koji povjeruje u Bogu, koji započne novi život, ima najveću radost koju je susreo. 

Motiv anđela koji u ruci drži križ u aureoli a nalazi se na sredini crkve također je detalj iz mozaika u Eufrazijevoj bazilici. 

Prizor sv. Eufemije, detalj mozaika iz 6. st. je „ljubljena svetica“ mons. Zgrablića koji je 22 godine bio župnik u župi sv. Eufemije u Rovinju gdje se u crkvi nalazi njeno tijelo koje je došlo u Rovinj 800. godine. 

Ikona bl. Miroslava Bulešića, autorice Petre Turković, znak je svećenika mučenika koji je zbog vjere bio spreman na mučeništvo. Njegova rečenica ‘Moja osveta je oprost’ postala je geslo za njegovu beatifikaciju. Dakle, ljubav do kraja. Možemo se ‘osvećivati’ samo oprostom i ljubavlju.

Jedna sličica predstavlja lik sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, motiv poliptiha s oltara sv. Martina. S istog poliptiha je i motiv sv. Martina, dijeli svoj plašt, simbol okrenutosti prema drugome i pomoći bližnjemu.

Prikazan je i kip sv. Krševana (1713.), ranokršćanskog mučenika koji je zaštitnik Grada Zadra te ikona Bogorodice s Djetetom, BDM sjedi na prijestolju. To je prizor Gospe Maslinske koja se slavi u devetstoljetnom zadarskom svetištu na zadarskoj Belafuži. 

Na poleđini svake sličice nalazi se biskupski grb mons. Zgrablića koji je pojasnio navedeno značenje poruka tih sličica. Na sredini piše ‘U spomen biskupskog ređenja, Zadar, 25. lipnja 2022.’, a u dnu mons. Milan Zgrablić, zadarski nadbiskup koadjutor.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja