Budi dio naše mreže

Stanje na tržište rada i prava radnika u Hrvatskoj, bile su tema HKR-ovih "Argumenata" u srijedu 17. veljače. O aktualnom stanju na tržištu rada i njegovom oživljavanju, te očuvanju radnih mjesta govorili su Ana Milićević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić, te Hrvoje Balen iz Hrvatske udruge poslodavaca.

/ Vlatko Ojvan

Vlada je svjesna da se tržište rada trajno promijenilo i stoga smo u suradnji sa socijalnim partnerima krenuli u izmjene Zakona o radu, kazao je državni tajnik u Ministarstvu rada Dragan Jelić.

Ova pandemija nam je, što se tiče tržišta rada i radnih prava, u konačnici i dobro došla da vidimo gdje smo i što treba mijenjati

Dragan Jelić

”Novi zakon trebao bi biti još fleksibilniji i omogućio bi nove načine rada. Sad se pokazalo da je rad od kuće u nekim djelatnostima čak i pozitivan, ali tu se, kroz zakonske izmjene, dosta stvari još mora riješiti. Jedna od njih su dodatna prava radnika. Ova pandemija nam je, što se tiče tržišta rada i radnih prava, u konačnici i dobro došla da vidimo gdje smo i što treba mijenjati. Što se tiče reakcije države na krizu mislim da smo dosta dobro reagirali. To je vidljivo i iz podataka prema kojima smo zadržali zaposlenost, jer je zabilježen gubitak od samo 7 tisuća radnih mjesta, što je dobro obzirom na razmjere krize”, istaknuo je državni tajnik Jelić.

Hitno trebamo vidjeti kako prijeći na nisko ugljičnu ekonomiju

Ana Milićević Pezelj

Hrvatska jednostavno nema viziju što želi u budućnosti i to je naš najveći problem, ocijenila je Ana Milićević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. „Nešto nas u budućnosti treba učiniti otpornim na ovakve vrste kriza. Ako to ne postignemo i ne budemo imali jasno zacrtan plan i cilj kako postaviti naše gospodarstvo kako bi bili snažniji i jači mi ćemo i u budućnosti biti u velikim problemima. Hitno trebamo vidjeti kako ćemo prijeći na nisko ugljičnu ekonomiju. To je taj tzv. zeleni plan i digitalna ekonomija. Tu posebno treba paziti na radna mjesta, jer takva restrukturiranja obično zahtijevaju manje radnih mjesta. Tu država onda mora osigurati fond za prekvalifikaciju radnika kako ne bi došlo do velikog porasta nezaposlenosti”, zaključila je Milićević Pezelj.

Hrvoje Balen

Trebamo stvoriti i puno bolje poslovno okruženje i raditi na konkurentnosti

Hrvoje Balen iz Hrvatske udruge poslodavaca kazao je, pak, kako je pravo vrijeme za reakciju svih u društvu što se tiče gospodarstva, radnih mjesta i tržišta rada. „U proizvodnji će trebati puno manje ljudi. Neće više biti velikih tvornica i masovnog zapošljavanja ljudi, kao prije 50 godina i toga svi u hrvatskom društvu trebaju biti svjesni. Moramo biti svjesni i da ćemo u budućnosti sve više trebati obrazovaniju radnu snagu i na to država treba itekako paziti i znati što želi. Trebamo stvoriti i puno bolje poslovno okruženje i raditi na konkurentnosti za što nam je definitivno potrebna puno jeftinija držana, ocijenio je Balen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja