Budi dio naše mreže

Hoće li učitelji prihvatiti novu ponudu Vlade? Bliži li se kraj štrajku u hrvatskim školama? Hoće li učenici stići nadoknaditi izgubljeno gradivo? - neka su od pitanja HKR-ovih 'Argumenata' čiji su sugovorici u četvrtak bili akademik Zvonko Kusić, posebni savjetnik predsjednika Vlade, zatim Željko Stipić, predsjednik sindikata 'Preporod' te Marko Matijević, glavni urednik mrežnih stranica Srednja.hr.

/ anh

Nastavnici su najvažniji, posvetite se nastavnicima”, podsjetio je akademik Kusić na riječi izraelskog kemičara nobelovca Daniela Shechtmana danas u izraelskoj vladi zaduženog za obrazovanje – a koji je prigodom posjeta Hrvatskoj zamijetio upravo taj nedostatak u našem obrazovnom sustavu.

Ali to je dugoročan proces, smatra ovaj posebni savjetnik predsjednika Vlade, ujedno, nastavljajući:

Neće to nikakva odluka, pravilnik niti reforma promijeniti. Mora se cijelo društvo mijenjati da nastavnici budu ono što trebaju biti i što zaslužuju, a to je važno za razvoj svakoga društva. Oni su bili zanemarivani desetljećima.”

Akademik Zvonko Kusić i urednik Ivan Tašev

To da se korigiraju koeficijenti, koji su nepravedni i koji su se godinama umanjivali – pojasnio je akademik – to je jedan potez u tom cilju i Vlada zaista ozbiljno misli to učiniti, s time da se to treba učiniti sistematski, pažljivo, a ne ‘ad hoc’, na brzinu.

Kad god se dogodi neki incident ili nešto nepravilno onda se stvori pritisak i tada se selektivno mijenjaju koeficijenti, a to nije dobro. Dakle, ovaj jedan sustavan, sistematski pristup je vrlo važan”, ponovio je Kusić

Dok traje očitovanje učitelja hoće li prihvatiti ponudu Vlade, mi u sindikatima ponašamo se kao za vrijeme predizborne šutnje, ne licitiramo s rezultatima, rekao je Stipić napominjući:

Šteta je već nastala. Nadoknada nastave nikad nije isto što i rad.

„To su bitna dva različita načina obavljanja našeg posla i naši učenici će platiti određenu cijenu za ovo što su njihovi učitelji uobličili kroz ovaj štrajk.”

No, ono što je tu bitno; ta šteta – ona je kratkoročno tu. Međutim, dugoročno – ako se uspije taj štrajk završiti na zadovoljavajući način, dakle, „da mi stvarno poslije tog štrajka dobijemo jedno osjetnije povećanje plaća – pretpostavljamo da će se to onda odraziti na motivaciju naših učitelja i nastavnika i oni bi onda po nekakvoj logici stvari trebali biti uspješniji na svojim radnim mjestima”, Stipićeva je poruka.

Marko Matijević i Željko Stipić

Matijević je, pak – govoreći o brojnim očitovanjima učitelja i nastavnika na društvenim mrežama o ovom njihovom internom referendumu o ponudi ‘šest jedanaest’ – ustvrdio da bi se po tome moralo već sada reći da je njihov odgovor ‘ne’.

I nemamo još jasan izračun ni od Vlade ni od sindikata koliko bi točno bila ta povišica. Naš kolega očekuje novi referendum, odnosno novu ponudu Vlade i da će ta ponuda biti izdašnija, ali opet ne onoliko koliko su tražili.

„I opet ostaje pitanje na koji će način reagirati ta baza koja mora biti svjesna da će im nekako, logičnim redoslijedom, podrška u javnosti opadati, jer ovo stvarno traje jako dugo i pitanje je: Mogu li doći i do trećeg nekog referenduma, odnosno već smo imali jedan prije nekoliko tjedana.”

On misli da Hrvatska vlada zapravo ide u tom smjeru, jer nisu spremni potencijalno tražiti od Suda očitovanje ‘je li ovaj štrajk zakonit ili ne’, zato što bi s time samo dobili revoltiranu masu ljudi koji bi tako, nakon mjesec i pol dana štrajka, uskoro dva, saznali da oni zapravo nezakonito štrajkaju.

To stvarno ne bi bilo fer i stoga će vlast pokušati riješiti ovo s nekom novom izdašnijom ponudom, smatra Matijević.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja