Budi dio naše mreže

Blagdan Svete obitelji slavi se prve nedjelje po Božiću, a njegov pravi naziv je Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa. Sveta Obitelj je sveta, upravo zato, jer je dopustila da u njezin prostor uđe Bog – Ljubav iznad svega. Kako pomoći obitelji s problemima na kršćanski način za portal Hrvatska katolička mreža govorio je povjerenik za pastoral braka i obitelji Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren.

/ mp

Mons. Koren objasnio je da je zapravo pastoral obitelji cjelokupni pastoral župnih zajednica, biskupija i Crkve.

“I pastoral mladih je pastoral obitelj. Karitativno djelovanje Crkve također je u službi pastorala obitelji. Vjeronauk u školama i kateheze u župama dio su pastorala obitelji kao i organizirana hodočašća. Rekao bih da je cjelokupno djelovanje Crkve u službi obitelji i to je djelovanje za obitelj”, nadodao je naš sugovornik.

No smatra kako postoje još neki detalji koje treba ugraditi u pastoralno djelovanje Crkve.

“Jedan od tih detalja je svakako Susret hrvatskih katoličkih obitelji koji se događa svakih nekoliko godina. Dosad smo imali susret u Zagrebu koji je predvodio papa Benedikt XVI., danas papa u miru, potom na Trsatu, a ove godine bili smo u Solinu gdje je započela proslava velikog jubileja 13. stoljeća kršćanstva u Hrvata. Upravo po toj proslavi ušli smo u 14. stoljeće koje sada živimo.”

“Volio bih se prisjetiti Branimirove godine kada smo istaknuli lijepo i jasno geslo koje bi trebalo njegovati i uvijek pomno čuvati: ‘Hrvatska katolička obitelj dnevno moli, a nedjeljom slavi misu'”, istaknuo je mons. Koren.

Vjeruje kako je načelo života hrvatskih katoličkih obitelji upravo to načelo koje će očuvati, zaštiti i razvijati obitelj, a sadržano je u tom geslu iz Nina iz 1979. godine prilikom obilježavanja svehrvatskog slavlja “Branimirove godine”.

“Ove godine nam se valja prisjeti kako je voljeni papa Ivan Pavao II., a koji je tri puta pohodio Hrvatsku, prilikom tog trećeg posjeta o svetkovini Duhova prije 15 godina koji se odvijao pod geslom ‘Obitelj – put Crkve i naroda’. U tom geslu nalazimo ono što je izrazito važno za ovaj naš trenutak.”

“Sigurno da je u današnje vrijeme potrebno otkrivati poteškoće koje se događaju u obiteljskom životu zbog današnjeg užurbanog tempa i okruženja u kojem se nalazimo i živimo, ali treba biti svjestan da je ovo naše jedino vrijeme i da u tom jedinom našem vremenu treba dati sve od sebe za zajedničko dobro”, naglasio je povjerenik za pastoral braka i obitelji Zagrebačke nadbiskupije.

Naš sugovornik istaknuo je kako je blagdan Svete obitelj koji se slavi u božićnoj osmini prilika u kojoj se opet iznova dolazi pred jaslice te se ondje nalazi susret između djeteta Isusa Krista i roditelja Marije i Josipa te pastira i kraljeva koji dolaze tom Spasitelju svijetu.

“Kroz taj susret trebamo otkrivati ambijent za naše svakodnevne susrete. Čini se da je ovo vrijeme koje nas udaljuje od pohoda i uvodi sve više u virtualni svijet, a upravo bismo trebali njegovati trenutke kad ne govorimo samo riječju već pogledom i gestom te prisutnošću koja postaje oslonac”, poručio je mons. Koren.

Naglašava kako se obiteljima može pomoći na različite načine.

“U vremenu određenih individualizama i zatvorenosti, otvorenost razgovora koji nije površinski i koji ne zahvaća samo ono što nas okružuje, razgovor koji nije impresioniran medijskim porukama, nego razgovora koji zahvaća dubinu čovjeka te u kojem se čovjek otkriva i afirmira, mislim kako kroz ljepotu takvih susreta i takvih razgovora kada se na površinu iznese nešto što u čovjeku čuči, ono što su naše radosti i muke, upravo kroz to se čini najljepši korak u kojem čovjek sagledava svoje stvarnosti.

Naime, kad čovjek nešto u sebi potiskuje onda to izgleda kao daleko veći problem, ali kad misao pretvorimo u riječ onda se na neki način relaksiramo i tu stvarnost više ne gledamo tako začahureno i tako teško kao što smo je gledali do tog trenutka. Mislim da je potrebno u današnje vrijeme ljudima osjetljavati primjere onih koji su otvoreni životu i koji su kadri kroz žrtvu proći kroz patnju”, zaključio je povjerenik za pastoral braka i obitelji Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja