Budi dio naše mreže

Svetište sv. Šimuna starca pohodili su 8. svibnja, na mjesečni zavjetni dan, monasi sa Svete Gore Atos iz manastira Vatopedi, drugog po važnosti u hijerarhiji Svete Gore. U Svetištu ih je ugostio dr. sc. don Damir Šehić, čuvar svetišta.

/ mk

Četvorica monaha predvođeni o. Nektarijem pohodili su neraspanuto tijelo čudotvornog starca Šimuna Jerizalemskog koje već osam stoljeća počiva u Zadru. Njihov pohod je planiran kao hodočašće u kojem traže blagoslov od velikog sv. Šimuna za gradnju novog samostanskog kompleksa koje će biti posvećeno na ime sv. Šimuna starca.

Odluku o pohodu ovom svetištu donijeli su ranije, a htjeli su ga upravo pohoditi u Vazmenom tjednu i moliti na navedenu nakanu. Četvorica monaha, o. Nektarije, Kleofa, Serafim i Lucijan, kroz dva dana su pohodili svetište, u srijedu 8. svibnja na Zavjetni dan i u jutarnjim satima 9. svibnja.

Monasi su rumunjske nacionalnosti i žive na planini Monte Atos u Grčkoj pod jurizdikcijom manastira Vatopedi. Na tom teritoriju počeli su gradnju nove Kelie pod zaštitom sv. Šimuna pravednika s blagoslovom svog igumana o. Efrema.

Tjedan nakon Uskrsa, kojeg u pravoslavnom svijetu nazivaju Sedmicom svjetla, odredili su za svoj pohod i potragu za ovom relikvijom. Njihov pohod Svetištu smatraju osobito čudesnim jer su došli upravo na zavjetni dan koji se obilježava svakog 8. u mjesecu kad se slavi zavjetna sveta misa na čast svetog starca Šimuna.

Manastir iz kojega monasi dolaze zove se Vatopedi i broji 163 monaha te je posvećen Presvetoj Bogorodici. Monasi su na kraju susreta prenijeli pozdrave svog igumana o. Efrema i uputili poziv za bratski susret na Svetoj Gori u manastiru Vatopedi. Iskazali su osobitu radost što mogu ponijeti relikviju pamuka koje je dodirivalo tijelo starca Šimuna.

15.07.2013., Zadar – Na glavnom oltaru crkve Sv. Sime u Zadru nalazi se skrinja Sv. Simuna, najvrijednije djelo srednjevjekovne zlatarske umjetnosti u Hrvatskoj. U njoj je sacuvano mumificirano tijelo Sv. Simuna, zadarskog zastitnika koji se spominje i u Bibliji a koji je na rukama drzao Isusa po rodjenju. Skrinju je dala izraditi hrvatsko-ugarska kraljica Elizabeta.
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja