Budi dio naše mreže

Prvoga dana nove školske godine, 4. rujna, u punitovačkoj župnoj crkvi sv. Ladislava, kralja slavljena je misa i zaziv Duha Svetoga na početku nove školske i katehetske godine. Slavlju su nazočili svi školarci, njihovi roditelji koji su mogli doći, te djelatnici OŠ „Josip Kozarac“ iz Punitovaca, Josipovca Punitovačkog te Jurjevca Punitovačkog kao i djelatnici Općine Punitovci.

/ mp/IKA

Ovo posebno obilježavanje početka školske godine inicijativa je punitovačkoga župnika Ivice Zrna, uz podršku novoizabrane osnovnoškolske ravnateljice Sanje Kanisek Kuric. Vlč. Zrno na ideju je došao prateći sjećanje na svoje osnovnoškolske dane – tada je kao osnovnoškolac i ministrant prvoga dana škole, za vrijeme redovitoga dijela nastave, zajedno sa svojim vršnjacima odlazio u otočku crkvu na misu. 

Euharistijsko je slavlje predvodio župnik Zrno, koji je izrazio svoje zadovoljstvo odazivom djece i školskoga osoblja te je uputio pozdrave djeci, roditeljima te školskim i općinskim djelatnicima. Učenici su na poseban način sudjelovali na misi ministrirajući i čitajući molitvu vjernika, dok je vjeroučiteljica Marina Šijaković sudjelovala u službi Riječi. 

Poseban naglasak ove mise stavljen je na zajedništvo i međusobnu suradnju župe, škole i općine: „Zaista, lijepo je danas boraviti i biti među vama, lijepo je danas biti dijelom molitve u vašem zajedništvu. To je naša zadaća za dalje. To je naša, usuđujem se reći, sveta zadaća. Odgojiteljstvo i pouka koju vrši škola, vođenje društva koju vrši Općina, pouka i odgoj za kršćanske vrijednosti što je zadaća župske zajednice, itekako se mogu i moraju nazvati svetom zadaćom, jer ako nešto treba imati prosperitet i napredak za dobro čovjeka i vjernika, onda je to uistinu težak i svet posao. Zato svima vama koji ste nositelji i civilne vlasti i školskih vlasti u našoj općini, izražavam veliku zahvalu za učinjeno. Ponavljam, danas uživamo zajedništvo škole, općine i naše župe. Vjerujem da možemo iščitati iz toga koliko je to lijepo i veličanstveno vrijeme. Nadalje potičem da kao što smo i do sada radili lijepo i ustrajno, učinimo sve da bi zajedništvo na ovim našim prostorima raslo i umnažalo se, te kako bi nas sve zajedno vodilo Gospodinu. Kada svatko čini svoj dio i obavlja odgovorno svoju zadaću, Bog obilno blagoslivlja naše napore, a mi se nemamo čega bojati“- rekao je župnik Ivica. 

Također se obratio školarcima riječima podrške i pozivom na odgovornost u novoj etapi njihova života: „Draga djeco, danas ste započeli novu školsku godinu. A kada krene školska godina, znamo da je potrebno puno učiti, puno raditi. Bezbrižni dani ljeta su iza nas i čekaju nas nove zadaće. Ja vas kao vaš župnik, a uime svih vaših učitelja, molim da budete dobri, vrijedni i marljivi, da lijepo učite, da donosite dobre ocjene u svoje kuće, da se vaši roditelji ponose vama što rastete i što uspijevate u školi. Draga djeco, budite redoviti i u crkvi i na vjeronauku. Lijepo vas molim, budimo odgovorni učenici u školi, budimo dobri i vjerni učenici i u našoj župi. Redovito idimo u školu, redovito učimo i budimo marljivi, redovito dolazimo nedjeljom na misu, molimo se u svojim kućama i odazovimo se na vjeronauk u župi.“ 

Isto tako, upućene su riječi i roditeljima: „Dragi roditelji koji ste ovdje prisutni, dobro, veliko, sveto i veličanstveno djelo ste učinili. Prije svega krstivši svoju djecu, a onda i što ste im podrška upravo i u ovome trenutku molitve i zajedništva vjere. Vas bih isto molio za suradnju i dalje. Budite prvim primjerima svojoj djeci kako bi izrasla u vjerne, čestite i marljive ljude. Ukoliko tako budete činili, uvelike ćete olakšati svima nama, i školi, i općini, i župi.“ 

Na kraju je misnoga slavlja župnik blagoslovio sve učenike, a djeca iz Jurjevca Punitovačkog su otpjevala pjesmu Mi želimo uzdići Isusa. Nakon mise školski i općinski djelatnici prisustvovali su ručku i druženju u župnome dvorištu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja