Budi dio naše mreže

Brojni Camino hodočasnici proslavili su u nedjelju, 3. rujna, u Mariji Bistrici 820 godina od prvog pisanog spomena hodočašća Hrvata na grob sv. Jakova u Španjolsku i zahvalili Bogu za brojna Camino hodočašća Hrvata u novije vrijeme u Galicijsko svetište.

/ mp/IKA

Misu u crkvi bl. Alojzija Stepinca predslavio je preč. Domagoj Matošević rektor Svetišta uz koncelebraciju vlč. Josipa Čuliga upravitelja župa: sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom i Duha Svetoga u Noršić Selu. Članovi Bratovštine sv. Jakova i udruge Ekosspiritus iz Samobora obukli su svoja svečana bratovštinska odjela i narodne nošnje samoborskih župa  te su na oltar prinijeli kameni kip sv. Jakova apostola rad gospodina Slavka Bunića iz Ivanca. Kip će biti izložen u prostoru budućeg gostinjca, hodočasničkog prenoćišta. Kip je na kraju mise blagoslovio preč. Matošević te istaknuo da će kip biti trajno izložen na čašćenje brojnim hodočasnicima pješacima koji će u Svetištu naći prenoćiste i odmorište za tijelo nakon napornih hodočašća.

U Zadru je već 1203.godine djelovala Bratovština sv. Jakova koja je pomagala hodočasnike koji su kretali u Španjolsku na grob sv, Jakova apostola, Od 2015.godine u Samoboru, u župi Duha Svetoga u Noršić Selu, djeluje Bratovština sv. Jakova apostola. Bratovština je u osam godina svoga djelovanja zauzela značajno mjesto u pastoralu hodočasnika koji se u našem vremenu spremaju na grob sv. Jakova u Galiciju, Španjolsku. Danas Bratovština broji tridesetak članova, muškaraca i žena koji nastoje širiti pobožnost prema sv. Jakovu, omiljenom svecu koji je s Gospodinom prolazio sve važne životne trenutke. Predsjednik Bratovštine je gospodin Ante Blažević, aktivni vjernik laik, otac troje djece župljanin župe Krista Kralja u Domaslovcu. Tajnik Bratovštine je gospodin Vedran Pražen zaljubljenik u Camino i neumorni širitelj pobožnosti prema Svecu koji je zajedno s Gospodinom bio na svim važnim događajima koje su nam zabilježila evanđelja.

Članovi Bratovštine razvijaju u Hrvatskoj mrežu Camino puteva koji će se spojiti s Camino putevima koji preko čitave Europe nude hodočasnicima priliku za pješačke dionice koje sve za cilj imaju dolazak na svečev grob. U mreži puteva u Hrvatskoj Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke biti će ucrtano u hodočasničku mrežu Camino puteva a gostinjac koji se gradi u Svetištu dobro odmorište putnicima. Rektor preč. Domagoj Matošević koji je prije nekoliko godina i sam hodočastio pješice glasovitom Francuskom rutom Camina podupire ideju razvijanja hodočasničkog Camino turizma koji u čitavoj Evropi bilježi svake godine rast.

Proslavi su nazočili brojni uzvanici :gđa. Tatjana Horvatić izaslanica ministrice kulture, g. Damir Galoić, izaslanik župana Krapinsko zagorske županije g. Ivan Josip Milički, načelnik oćine Marija Bistrica, dr.sc.Damir Kresić, ravnatelj Instituta za turizam i dr. sc. Petra Škrobot, gradonačelnica grada Samobora

Na kraju vrijedne domaćice Društva sv. Izidora Seljaka udruge Ekosspiritus i članovi Bratovštine sv. Jakova pripremili su agape za sve sudionike ovog događaja te ostali u zajedništvu i razgovorima, dijeljenju dojmova i održanog misnog slavlja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja