Budi dio naše mreže

Marijini obroci Hrvatska slave 10 godina postojanja u subotu, 30. studenog, u prostorima Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Tim povodom organiziran je i bogat program. Osim obraćanja gosta večeri MacFarlane Barrowa prisutnima, bit će najavljen i film koji se snima o Marijinim obrocima čijoj misiji se pridružio još jedan Škot, slavni glumac Gerard Butler, najavile su u programu HKR-a u četvrtak suosnivačice Marijinih obroka Hrvatska Željka Markić i Renata Planinić.

/ mp

Željka Markić je osnivača Marijinih obroka Magnusa MacFarlane-Barrowa upoznala još za vrijeme Domovinskog rata dok je iz Škotske dopremao humanitarnu pomoć u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

“Malo je poznato kako je Magnus upoznao Bosnu i Hercegovinu došavši u Međugorje s 15 godina. Otuda njegova veza s Bosnom i Hercegovinom. Paketi iz Škotske dopremali su se u prognanička i  izbjeglička naselja, a pokloni su bili onakvi kakvi bi se prijatelju poklonili. To poštovanje prema ljudima me oduševilo. Naime, bilo je nekih koji su slali lijekove kojima je istekao rok trajanja.

Nakon puno godina došla sam u Škotsku, i posjetila Magnusa. Oduševila sam se i Magnus me potaknuo kako se dobro treba vratiti. Kad sam čula Magnusovu ideju za Marijine obroke vratili smo se u Hrvatsku, pa sam s Renatom i njezinim suprugom osnovala udrugu Marijini obroci Hrvatska prije 10 godina. Krenuli smo se idejom da napravimo ono što možemo, a danas hranimo 30 tisuća djece”, istaknula je Markić.

Renata Planinić objasnila je kako postoji pravilo da od svake kune koju podupiratelji daruju barem 93 lipe mora doći do djeteta, a samo 7 lipa može se potrošiti na organizaciju.

“Naglasila bih kako 120 kuna košta jedan obrok za jedno dijete kroz jednu školsku godinu. Mnoštvo naših volontera ne žele prihvatiti činjenicu da postoje gladna djeca te žele pomoć u radu kuhinja udruge Marijini obroci. Razumiju da je riječ o djeci koja žive u ekstremno lošim uvjetima. To je većini djece jedini obrok dnevno. Hranu za djecu kupujemo na lokalnoj razini kako bi se potaknulo lokalno gospodarstvo.”

Željka Markić i Renata Planinić

Markić je podsjetila na dirljiv film “Dijete31” koje govori o dirljivoj priči kako dijete čeka na svoj dnevni obrok u školi.

“Osjećamo da i sad postoji dijete koje čeka na hranu. Zahvalni smo što možemo sudjelovati u prikupljanju financijske pomoći za tu djecu. Kad sam posjetila Afriku i vidjela kuhinju koja se financira iz Osijeka, to me jednostavno oduševilo. Prije deset godina bili smo na nuli, a danas Hrvatska hrani 30 tisuća djece svaki dan. Znam da svi imamo problema, ali ta djeca zaslužuju našu pomoć. Mi smo braća iako se ne poznajemo, imamo obavezu nešto napraviti.”

Osnivač Marijinih obroka Magnus MacFarlane-Barrow ponovno dolazi u Hrvatsku i to u povodu desete obljetnice Marijinih obroka Hrvatska.

“Dođite na Hrvatsko katoličko sveučilište u subotu, u 19 sati. Osim obraćanja gosta večeri MacFarlane Barrowa prisutnima, bit će najavljen i film koji se snima o Marijinim obrocima čijoj misiji se pridružio još jedan Škot, slavni glumac Gerard Butler. U glazbenom dijelu nastupit će Marija Husar Rimac, Antonella Malis i Klapa Fjabula, a učenici osnovnih škola predstavit će kuhinje za koje brinu Marijini obroci Hrvatska. Ulaz je slobodan!”, poručila je Renata Planinić.

Za više informacija o Marijinim obrocima možete posjetiti Mary’s Meals te potaknuti riječima ove organizacije neka svi oni koji imaju više nego što im je potrebno, podijele s onima koji nemaju ni
najosnovnije.

Pozivnica na proslavu 10 godina Marijinih obroka Hrvatska Foto: Marijini obroci Hrvatska

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja