Budi dio naše mreže

4. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu 21. i 22. svibnja bit će održan pod geslom "Od koljena do koljena dobrota je Tvoja (usp. Lk 1, 50)".

/ im

Ovo geslo nadahnulo je akademskog kipara Iliju Skočibušića na izradu logotipa ovog nacionalnog susreta kojim dominira lik križa. Na logotipu je naznačeno geslo susreta “Od koljena do koljena dobrota je Tvoja”, riječi Blažene Djevice Marije, kada pjeva hvalospjev Veliča (usp. Lk 1, 50). Nasuprot geslu naznačeno je mjesto i godina održavanja susreta: Ludbreg, 2022.

“Ovaj logo nam može kazati da je put Crkve Kristov put – to je i križni put. Obitelj se rađa iz Kristova boka iz kojega teče krv. Susret će biti održan u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Na logotipu je naznačena kaplja koja teče i koja stvara obitelj, novu obitelj, Kristovu obitelj – Crkvu. Ujedno prikazuje otvoreni bok iz kojega teče krv i voda – znak izlijevanja Duha Svetoga”, objasnio je mons. Radoš na konferenciji za medije nakon 64. redovnog plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, u četvrtak 28. travnja 2022. godine.

Tumačenje logotipa IV. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji

Logotipom dominira lik križa. Križ, koji predstavlja Krista raspetoga i uskrsnuloga, ujedno je znak prepoznavanja Kristovih učenika, ali i odrednica kako se učeništvo živi: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom.” (Lk 9, 23) Zlatna boja križa želi nam osvijestiti da zemaljsko putovanje dobiva svoju puninu u nebeskom zajedništvu. U križu se sabiru žrtva, predanje i ljubav, ali i radost, pobjeda i snaga. Raspeti Krist na križu, koji nas je otkupio svojom Krvlju, daje nam svjedočanstvo ljubavi. Prije odlaska na križ ostavlja zapovijed: “Ljubite jedni druge kao što ja vas ljubio.” (Iv 13, 34) Primjerom služenja i predanja uvodi obitelji u tajnu istinskog zajedništva. Ljubav, posvjedočena na križu, postaje vatra koja okuplja snagom Krvi.

Pod križem se rađa nova Božja obitelj – Crkva. Svojoj Majci Isus povjerava učenika kojega je ljubio, a ljubljeni učenik prihvaća zaštitu Njegove Majke (usp. Iv 19, 26). U času smrti okupljenoj zajednici predaje svoga Duha. Raspetom tijelu pristupa vojnik koji mu kopljem probode bok, iz kojeg poteče krv i voda (usp. Iv 19, 34). Njegova prolivena Krv nosi snagu novoga života. Članovi Njegove Obitelji nanovo se rađaju iz vode i Duha i, hraneći se s euharistijskog stola, pridružuju zajedništvu Kristove Krvi.

Prikazana kaplja krvi usmjerava nas na Kristovu krv – krv nevinoga i neokaljanoga Jaganjca (usp. 1 Pt 1, 19) koja se tijekom šest stoljeća štuje u ludbreškom svetištu. Naime, u Ludbregu se čuva relikvija euharistijskog čuda iz 1411. godine, kada je svećenik slavio svetu misu i posumnjao u Kristovu stvarnu prisutnost u Euharistiji. Ludbreško svetište upućuje poziv obiteljima da svoj život crpe na gozbi Jaganjčevoj – u Euharistiji.

“Ja sam Put” (Iv 14, 6) – “Uzak put vodi u Život” (Mt 7, 14). Isus sebe nudi za put svakoj obitelji. Središnji put na logotipu završava likom raspetog i proslavljenog Krista. Bog je doputovao k ljudima po Isusu, koji se istovremeno daje ljudima za put k Bogu. U tom životnom putovanju nitko nije prepušten sebi, stavljen je na put drugima.

Na logotipu su prikazane tri generacije članova obitelji. U prvom su planu baka i djed – starije osobe – njima se daje posebna pažnja na ovom Susretu. Od njih baštinimo iskustvo, mudrost, proživljenost vjere, snagu čuvanja obiteljskog ognjišta. Bake i djedovi okupljaju, ohrabruju u izazovima života, oslonac su duhom, a sve više trebaju tjelesni oslonac i pomoć djece i unuka. Oni svoju djecu i unuke prate na putu života, raduju se njihovim uspjesima i promatraju ih kako rastu i stvaraju svoje životne priče. U njima vide plodove svoje molitve i rada, odricanja i darivanja. U djeci i unucima otkrivaju znakove Božjeg blagoslova. Otac i majka povezuju starije i mlađe generacije. Muškarac i žena, združeni bračnim savezom, gnijezdo su i temelj svake obitelji. Njihova vjernost, skladnost odnosa i zagledanost u Krista pretaču se u put po kojem se radost ljubavi prenosi s koljena na koljeno, na kojem se može doživjeti Božja dobrota. Na krštenju djece roditelji preuzimaju zadaću da odgajaju svoju djecu u vjeri, da im budu svjedoci vjere.

  Muškarac i žena, združeni bračnim savezom, gnijezdo su i temelj svake obitelji.

Logotip prikazuje troje djece i poziva na otvorenost životu. Susret obitelji, koji nas poziva na molitvu i brigu za bake, djedove i starije osobe, događa se u zahtjevom trenutku – kada svjedočimo smanjenju broja rođenih. Pozvani smo u djeci promatrati blagoslov – koljena na koja ćemo prenijeti Božje darove. Dok se jedno dijete drži ruku majke i oca, drugo dvoje radosno trči ususret Kristovoj ljubavi. „Pustite dječicu neka dolaze k meni jer takvih je Kraljevstvo Božje“ (usp. Mk 10, 14). Djecu, srca otvorenih Bogu, Isus stavlja za primjer svojim učenicima.

Svaka obitelj ima svoj put. Putuje mjestima, vremenima. S koljena na koljeno putuju vrednote, navike, običaji, obrasci ponašanja.

Svi su članovi obitelji prikazani likovima u toploj smeđoj boji. Toplo ozračje obitelji njeguje se skromnošću i jednostavnošću, samozatajnim darivanjem i nesebičnim opraštanjem.  Svaka obitelj ima svoj put. Putuje mjestima, vremenima. S koljena na koljeno putuju vrednote, navike, običaji, obrasci ponašanja. Od koljena do koljena prenosi se iskustvo Božje dobrote. Svatko u obitelji ima svoje poslanje, darovan je drugomu kao suputnik i tako se uključuje na put Isusovih učenika – na put prema punini vječnog života.

Geslo susreta bilo je i nadahnuće autorima himne susreta čiji je tekst napisao Zvonimir Klemenčić – Mito, glazbu potpisuje Edi Vugrinec, a aranžman Marko Prepelić. Tonski zapis himne snimljen je u varaždinskoj katedrali. A video je napravio Siniša Conar koristeći bogatu arhivu Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije koji već 16 godina bilježi događaje, susrete i svjedočanstva vjernika Varaždinske biskupije.

“Svi su dobrodošli na susret. Ludbreško svetište može primiti 100 tisuća hodočasnika. Dođite u svetište. Želimo se zajedno pomoliti, osjetiti da smo jedna obitelj koja se rađa iz Isusove rane, njegovoga boka, snagom Duha koji nas povezuje. Želimo disati Kristovim plućima, njegovim Duhom, i želimo da kroz nas teče njegova krv, a to je krv ljubavi. Dođite da se zajedno pomolimo. Ponesimo blagoslov u svoje kuće, u svoje obitelji”, pozvao je biskup Radoš

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja