Budi dio naše mreže

Još jedan Papin dan je pred katolicima, no prvi u svojoj dugoj povijesti u uvjetima širenja zarazne bolesti Covida-19, iako ne treba smetnuti s uma da je prethodno stoljeće imalo i dvije velike grozne 'epidemije' svjetskih ratova. U našoj zemlji 13. ožujka organizirat će ga iznova Križarska organizacija koja je prošle godine - podsjećamo - ovim povodom slavila posljednja misu u katedrali u Zagrebu u redovitim uvjetima prije zatvaranja i crkava i obustavljanja svih društvenih i crkvenih događanja.

/ anh

Obilježavanje Papina dana ima u Hrvatskoj, uz središnju akademiju i svečanu euharistiju, puno drugih dodatnih događanja, a zbog znanih zdravstvenih razloga hrvatski Križari stavljaju ovaj put u potpunosti naglasak samo na taj dio programa ove svečanosti koja traje više dana.

Predsjednik Križarske organizacije Darijo Burjan u svojoj objavi povodom Papina dana 2021. ponajprije je stoga izrazio zahvalu tolikima što su u prijašnjim godinama sudjelovali u događanja pa ih zato sada iznova poziva da budu dionici ove prekrasne inicijative.

Papin dan 2021. (Facbook Križarske organizacije)

Podsjećamo, Papin dan od 2013. obilježavamo 13. ožujka jer je prije osam godina na taj dan nadbiskup Buenos Airesa kardinal Jorge Mario Bergoglio izabran za poglavara Katoličke crkve. Za Benedikta XVI. pa tako i sve druge prethodnike, jasno, slavio se na dan njihovog izbora za papu.

“Još uvijek nije kasno da ovu inicijativu širite među Vašim prijateljima, učiteljima, vjeroučiteljima, profesorima, ravnateljima i svima onima koji mogu na prikladan način obilježiti Papin dan”, poziva Burjan i pojašnjava da samo obilježavanje nije rezervirano isključivo za katoličke škole ili za sat vjeronauka, već je poželjno uključiti promišljanje o Papi i kroz druge prikladne predmete.

Papin dan u školi 2019. – Novska (Foto: Križarska organizacija)

Ako je, ikako moguće, cilj je proslavu uspostaviti na razini škole, a sve u dogovoru i koordinaciji s upravom škole, odnosno ravnateljem.

Ovogodišnja proslava naizgled ima jedan nastavni ‘problem’. Papin dan pada na subotu, 13. ožujka, kada u biti nema škole, no to ništa ne mijenja na stvari.

Vodstvo Križarske organizacije preporuča da se obilježavanje u školi organizira u petak, 12. ožujka, a ukoliko prilike dopuštaju proslava se može odvijati i u danima ili cijelom radnom tjednu koji prethodi toj suboti.

Materijali koje će ponuditi zainteresiranima, u odnosu na dosadašnje materijale, su u pripremi i objavit će se naknadno, ali Burjan potiče neka iskoriste sve postojeće starije materijale koje su redovito inače nudili školama na svome webu ili slali, jer su i dalje dostupni na mrežnim stranicama Križarske organizacije.

“Ovim inicijalnim pozivom na ponovno sudjelovanje ostajemo otvoreni i želimo Vas potaknuti da nam dojavite Vaše prijedloge i poticaje mladima koji bi se mogli uvrstiti za ovogodišnju proslavu Papina dana u školi.”

Nude, uz ostalo, kao novije sličice s molitvom na nakane pape Franje, koju su spremni dostaviti, “a ukoliko bude moguće bilo bi dobro da svako dijete dobije svoju molitvicu i zadrži je za uspomenu i za svakodnevnu molitvu”, napominje Darijo Burjan.

Papin dan 2021. (Facbook Križarske organizacije)

Ovogodišnjem Papinom danu dali su kao nakanu za razmatranje misao ‘Život je svet’, jer Sveti Otac svakodnevno poziva sve moćnike ovoga svijeta, ali i svakog od nas, da ne zaboravimo na dostojanstvo i pravo svake osobe na život, podsjećaju organizatori.

Na to osnovno pravo pružena nam je prilika da život uistinu gradimo u svetosti – na sliku Božju. Prilika za hod k svetosti u svakodnevnom životu ima mnogo: „Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za prijatelje.(Iv 15, 9-17)

Njihov direktni mrežni link za potrebne materijale nalazi se na ovoj adresi: www.krizari.hr/papin-dan-u-skoli, a kako su prijašnjih godina izgledale proslave u školama može se vidjeti na službenoj Facebook stranici: Papin dan u školi.

Na kraju ovog poziva hrvatski Križari su ponudili također svoju molitvu na nakanu pape Franje:

Bože, Ti si svetoga Petra postavio na čelo apostolskom zboru i na njemu sagradio svoju Crkvu, a papu našega Franju postavio si njemu za nasljednika. Blagoslovi, molimo te, Gospodine, našeg Svetog Oca i pomozi mu u njegovoj službi sveopćeg pastira.

Budi njegovo svjetlo kako bi on bio vidljivi svjetionik Katoličkoj Crkvi u svijetu. Budi njegova snaga u ustrajnostima i kušnjama, pomozi mu biti gorljivim navjestiteljem Božje riječi i čvrstom glavom jedinstva Crkve.

Po zagovoru bl. Alojzija Stepinca, borca za jedinstvo Crkve u Hrvata sa Svetom Stolicom, vodi papu našeg Franju putem vječnog spasenja da nam bude vidljivo počelo jedinstva u vjeri i temelj zajedništva u ljubavi. Blagoslovi Hrvatski narod i usliši njegove molitve na nakanu Svetoga Oca po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

Svoj poziv za proslavu Papina dana 2021. – kao što i doliči – zaključili su križarskim prepoznatljivim pozdravom “Bog živi!”, dok HKM još podsjeća da je ovu dobru pastoralnu praksu nama u Domovini prenio sam bl. Ivan Merz, zaštitnik mladih i ‘svetac euharistije’.

 Bilo je to 1926. nakon jednog hodočašća u Rim, a već dvije godine kasnije ovaj samozatajni mladić i uzor tolikima umire, no pripremu proslave preuzimaju Merčevi Križari.

Papa Franjo je 266. poglavara Katoličke crkve, a u ovoj proslavi Hrvati su jedinstveni u svijetu jer smo jedina zemlja u kojoj ‘Papin dan’ organiziraju vjernici laici, dok drugdje to čine mjesni ordinariji.

Papin dan u školi 2019. – Novska (Foto: Križarska organizacija)

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja