Budi dio naše mreže

Hrvatska 26. svibnja izlazi na treće izbore za Europski parlament, nakon onih 2013. i 2014. Hrvatski europarlamentarci prvi su put odradili puni petogodišnji mandat. U Europski parlament biramo 12 predstavnica i predstavnika iz Hrvatske na mandat od 5 godina. No, ako na početku parlamentarnog saziva Ujedinjeno Kraljevstvo još bude članica s obzirom na zavrzlame oko Brexita, 11 zastupnika iz Hrvatske preuzima dužnost sve dok povlačenje Britanaca ne počne proizvoditi pravne učinke. Tek tada dužnost će preuzeti 12. hrvatski eurozastupnik.

/ mp

Državno izborno povjerenstvo RH 10. travnja  donijelo je odluke o pravovaljanim kandidacijskim listama i zbirnoj listi za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirna lista objavljene su istoga dana u 13 sati na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva. Danom objave zbirne liste počela je izborna promidžba, koja traje do 24 sata prije dana održavanja izbora, dakle do 24. svibnja do ponoći.

Što znače izbori za Europski parlament?

Europski izbori u svibnju 2019. izravno će utjecati na život građana. Ondje će se odlučiti na koji će način Europa u nadolazećim godinama pristupiti pitanjima radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija i klimatskih promjena.

Te odluke se trebaju donositi svi zajedno jer Europa pripada svima.

Kako glasati?

Izbori se provode na biračkim mjestima na području Republike Hrvatske i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora zateknu se na službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, birači koji se na dan izbora nalaze u mirovnim operacijama i misijama, birači koji se kao članovi posade pomorskih i riječnih brodova pod hrvatskom zastavom zateknu izvan granica, na plutajućim objektima u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, birači koji su smješteni u ustanovama socijalne skrbi te birači lišeni slobode, glasuju na posebnim biračkim mjestima određenima u skladu s odredbama Zakona o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja