Budi dio naše mreže

S približavanjem četvrtoga Hoda za život u Zagrebu, kojemu su se kasnije priključili Split i Rijeka, a ove godine to će učiniti i Osijek i Zadar, primjetno je da su nastojanja oko prava na život nerođenih sve češća, glasnija i povezanija. Tome već snažno i više godina doprinosi i Ante Čaljkušić, predsjednik udruge Hrvatska za Život, zajedno sa svim svojim suradnicima i volonterima. Za portal HKM Čaljkušić je najavio drugu konferenciju za Život.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Kada je i zašto osnovana udruga Hrvatska za Život i zašto je Ž u nazivu ispisano velikim slovom?

Udruga Hrvatska za Život osnovana je 2014. godine s ciljem promicanja kulture života diljem Republike Hrvatske, a i diljem svijeta. Udruga u svojem nazivu krije Život napisan velikim početnim slovom, što znači Hrvatska za Krista, jer je samo Krist – Put, Istina i Život.

Ante Čaljkušić – foto: 40 dana za život

Koje programe Udruga trenutno provodi?

Duže vremena provodimo nekoliko programa u hrvatskim gradovima. Osim Inicijative 40 dana za život, provodimo primjerice, i program Oprostom oslobođene. U našoj ga udruzi vodi Lidija Dugan, a namijenjen je ženama koje pate od rana pobačaja. Provodi se u Zagrebu, Splitu i Vukovaru, a Lidija često svjedoči kolikim je ženama program pomogao u izlječenju od tih bolnih rana. Taj je program prošlo više desetaka žena, pa na temelju tih iskustava pripremamo i program za muškarce. Nadalje, naš suradnik u Vinkovcima Josip Matezović pokrenuo je program Prava ljubav čeka. Mi želimo mladima govoriti o teologiji tijela koju je oblikovao sv. Ivan Pavao II., ali i svetosti spolnosti. Josip je to izvanredno oblikovao, pa na predavanjima sudjeluju i krizmanici i srednjoškolci, ali i studenti.

Programi i za mlade i za odrasle

Vikend srca Marijinog je program namijenjen bračnim parovima koji, zasad, ne mogu imati djece. Tu ideju p. Marka Glogovića vodi Zvonimir Kvesić.

Već nakon nekoliko vikenda javljeno nam je o više trudnoća, tako da i to pokazuje moć i snagu molitve, s obzirom da je program utemeljen i na intenzivnom sakramentalnom životu. Naime, ponekad je nemogućnost začeća vezana i uz duhovne razloge, ne samo psihološke ili biološke.

Nadalje, tu su i Centri za Život, (zasad u Zagrebu, a u planu su Centri i u Splitu i u Vukovaru) te Tim za trudnice, majke i obitelji.

Koji su ciljevi Udruge?

Nama je glavni cilj buđenje svijesti o apsolutnoj svetosti i dostojanstvu ljudskog života, od trenutka začeća do prirodne smrti, promicanje vrijednosti i poštivanja života u skladu s objavljenom Božjom riječi i zakonima Katoličke Crkve te njegovanje ekumenizma. Nastojimo i oko poboljšanja kvalitete života siromašnoj djeci, obiteljima, samohranim majkama, teško oboljelima i beskućnicima. Uglavnom, trudimo se oko zaštite i odgovornosti nad svakim ljudskom životom od trenutka začeća do prirodne smrti te štitimo i čuvamo dostojanstvo svake ljudske osobe.

Druga međunarodna konferencija za Život – teme i sudionici

Mi svake godine na konferenciju nastojimo dovesti ljude koji su u svojim mjestima i svojim zemljama prepoznati kao pro liferi. Izdvojio bih za ovaj put Sisters of life, američke redovnice koje na ulicama New Yorka spašavaju djecu. One će nam reći više o svom djelovanju i pozvati djevojke koje im se možda žele pridružiti. Među važnim govornicima bit će i Sue Thayer, žena koja je punih 18 godina aktivno sudjelovala u industriji pobačaja. Međutim, kada je, nakon obraćenja i spoznaje koja je zla činila, odlučila dati otkaz, suočila se s brojnim pozivima i molbama da ne odlazi, a potom gotovo s prijetnjama da ne odaje sve tajne što se radilo – i radi – s ubijenom djecom i majkama koje su u pobačaju sudjelovale, dragovoljno ili prisilno.

Sue Thayer – Facebook

Pamela Delgado je nacionalna voditeljica Inicijative 40 dana za život u Kolumbiji. Ona će nam posvjedočiti kako su u Kolumbiji uspjeli Inicijativu proširiti cijelom zemljom i kako su postigli to da već imaju više od stotinu spašenih života! Doći će nam i Rebecca Kiessling, američka pravnica i pro-life govornica, koja je bila začeta silovanjem i suočena s pobačajem. Ona će, osim svog iskustva, s nama podijeliti i brojne alate kojima bismo i mi u Hrvatskoj mogli pomoći silovanim ženama.

Web stranica Rebecce Kiessling

Je li ulaz na Konferenciju slobodan? Gdje će biti moguće čuti izvješća?

Ulaz na konferenciju je slobodan, ali uz plaćanje kotizacije od 500, 750 i 1000 kuna, i nešto niže studentske. Imamo, međutim, i neke stipendije od donatora za one koji si nikako ne mogu priuštiti sudjelovanje. Neki dijelovi konferencije moći će se pratiti uživo na našoj Facebook stranici 40 dana za život Hrvatska, potom će biti reportaže na našem Youtube kanalu, kao i u prilozima na Laudato TV.

Najava Hoda za život

Poštovani prijatelji, pozivam vas da si dopustite da se oduševite za život, za Krista. Na nama je da sve ono lijepo što smo spoznali u i o Životu prenesemo onima koji su još uvijek u muci, koji ne znaju što učiniti u trenutku kada neplanirano zatrudne. Od srca vas pozivam na sudjelovanje u Hodu za život, koji će ove godine biti u pet hrvatskih gradova, u Osijeku i Rijeci 18. svibnja, a u Zadru, Splitu i Zagrebu 25. svibnja.

Pozovite na Hod sve članove svoje obitelji, prijatelje i sve one koji još dvoje o pitanju pobačaja. Neka na vama vide vaš žar, vašu ljubav za Krista i za nerođene!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja