Budi dio naše mreže

Jubilarni 125. rođendan bl. Alojzija Stepinca, utemeljitelja Karmela u Hrvatskoj, sestre karmelićanke u Brezovici proslavile su u ponedjeljak, 8. svibnja, na spomendan Marije Posrednice svih milosti, prigodnim misnim slavljem koje je predslavio p. Zdravko Barić, SMM.

/ hjb

Na početku misnoga slavlja, propovjednik se prisjetio riječi sv. Ivana Pavla II. u prigodi pohoda Hrvatskoj 3. listopada 1998. godine, te je rekao: “Svojim ljudskim i duhovnim životnim putem blaženi Alojzije Stepinac svojem narodu pruža svojevrsni kompas da bi se znao orijentirati. On je najsvjetliji lik Crkve u Hrvata!”

U homiliji je p. Barić vjernike upoznao s Blaženikovim životom, povodom 125. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca. “Rođen je 1898. godine u selu Brezariću, u župi Krašić, u Gospinom mjesecu svibnju. Tata mu se zvao Josip. Bio je bogat čovjek, zemljoradnik, te mu je mogao plaćati školovanje filozofije i teologije u Rimu. Kao udovac s troje djece, oženio je Barbaru. Barbara je bila sveta žena. Tek kada je Alojzije postao svećenik, otkrila mu je svoju tajnu da je triput tjedno postila o kruhu i vodi kako bi on postao svećenik. Uvijek ga je pratila svojom molitvom i žrtvom.

Kad je Alojzije slavio svoju Mladu misu, župnik u Krašiću rekao joj je da sad može prestati moliti i postiti jer je Lojzek postao svećenik, a ona mu je odgovorila da tek sada mora više moliti i postiti.

Kardinal Alojzije Stepinac je duhovni div u Hrvata, ali iza njega stoji njegova sveta majka Barbara.

Propovjednik se prisjetio i kako je župnik u Krašiću, vidjevši malog Lojzeka u kolijevci s krunicom, rekao majci Barbari: “Kako da mali Lojzek ne bude svet kad već sada moli krunicu u kolijevci?” Kada se Lojzek kao dijete razbolio, majka ga je u Jastrebarskom zavjetovala Škapularskoj Gospi. Kao vjenčani dar u kuću je donijela veliku sliku Marije Pomoćnice kršćana koju je stavila iznad njegovog kreveta. Svakog je svibnja, pred Gospinom slikom danju i noću, gorjela uljanica.

“Tu je primio milost od ranog djetinjstva častiti Bogorodicu. Dok je upravljao kolima i konjima, ljudi su ga znali vidjeti kako u jednoj ruci drži uzde, a u drugoj krunicu. Kardinal Alojzije Stepinac nadahnjivao se i na duhovnosti sv. Ljudevita M. Grigniona de Monforta”, zaključio je p. Barić.

Rođendansko slavlje sestre su nastavile u klauzuri Stepinčeva Karmela gdje su prebirale uspomene na svoga Utemeljitelja, spominjući se njegova bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja