Budi dio naše mreže

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom kardinala vrhbosanskog nadbiskupa metropolitu Vinka Puljića u ponedjeljak, 17. siječnja, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Vrhbosanske nadbiskupije.

/ mp

Na prigodnoj svečanosti održanoj u Uredu predsjednika na zagrebačkom Pantovčaku Milanović je u svom govoru u kojemu je obrazložio odlikovanje, među ostalim, kazao: „Moja je čast i zadovoljstvo u ime hrvatske države uručiti Vam ovo visoko odlikovanje. Vaš rad pratim godinama i mislim da ste ovih desetljeća u kojima ste radili kao pastir i nadbiskup ostavili blistav trag u Crkvi kojoj pripada najviše naših građana u Bosni i Hercegovini.“ Zatim je kazao kako je kardinal posebno puno uradio za Hrvate u BiH.

Oni tamo žive u susjednoj prijateljskoj državi čiju opstojnost nikada ničim nećemo dovesti u pitanje. Vi ste učinili sve što ste mogli, sa svoje strane, da odnosi između nacija i vjera ostaju harmonični, ljudski, u skladu s temeljnim načelima i postulatima onoga što propovijedate, a to je bratstvo sloga, mir i ljubav među ljudima. Znam da to zvuči kao obična fraza i da je puno puta ponovljeno i izrečeno, ali to je ono čemu treba težiti i što je jedini smisao i sadržaj politike“, napomenuo je Milanović prije nego je uručio odlikovanje vrhbosanskom nadbiskupu.

U svom zahvalnom govoru kardinal Puljić je najprije odao priznanje ljudima koji su mu bili nadahnuće za ispravno postupanje u složenim i teškim vremenima. Tako je spomenuo kako su mu uzori bili: prvi vrhbosanski nadbiskup Sluga Božji Josip Stadler, zatim zagrebački nadbiskup bl. Alojzije Stepinac te osobito u početcima njegove nadbiskupske službe Sluga Božji Franjo Kuharić.

Kardinal Vinko Puljić

Hvala im na svjedočenju vjere te što su mi svojim primjerom pomogli usvojiti stavove i načela temeljena na evanđelju i crkvenom nauku koja sam uvijek nastojao primijeniti u vodstvu mjesne Crkve koja mi je povjerena pred sam rat. Ta ista načela, preživjevši rat, ustrajno zastupam sve do danas“, poručio je te dodao: „Nisam birao mjesto gdje ću se roditi i tko će mi biti roditelj. Rođen sam u Bosni i Hercegovini, kršten sam i odgojen u kršćanskoj, hrvatskoj obitelji. Tu sam naučio voljeti svoju zemlju, svoj narod i tu sam otkrio svoje životno zvanje, ali i poštovati svakoga čovjeka.“

Potom se prisjetio župničkih dana i savjeta jednoga svoga župljanina koji mu je kao mladom svećeniku poručio neka uvijek voli čovjeka. „Zaista mi je u mom ljudskom, svećeničkom, a kasnije i biskupskom poslanju u središtu bio čovjek, njegova prava i njegovo dostojanstvo te sloboda savjesti“, napomenuo je vrhbosanski nadbiskup te podsjećajući kako u Bosni i Hercegovini žive ljudi različiti po vjeri, kulturi i nacionalnom identitetu rekao kako je uvijek zastupao put dijaloga, međusobnog uvažavanja po onom principu: svoje voljeti, a tuđe poštivati.

„Nastojao sam se cijeloga svoga života ravnati po Isusovom zlatnom pravilu: ‘Što ne želiš da ti drugi čini, nemoj ni ti činiti drugima.’ I obratno: ‘Što želiš da ti drugi čini, čini i ti to drugima’“, zaključno je, uz još jednu zahvalu na priznanju, poručio kardinal Puljić.  

Inače, vrijedi istaknuti kako je predsjednik Hrvatske odlikovao kardinala Puljića Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta te za uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja