Budi dio naše mreže

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u srijedu u podne u programu Hrvatskog katoličkog radija Očenaš odazivajući se tako pozivu pape Franje svim kršćanima na zajedničku molitvu protiv pandemije virusa.

/ mp/IKA

Nakon molitve kardinal je sa slušateljima Hrvatskoga katoličkog radija podijelio iskustvo života  u trenucima pandemije koronavirusa i nakon potresa u Zagrebu i uputio riječi ohrabrenja.

Kardinal Bozanić na HKR-u

“Ovo su posebni dani. Mislimo na sve koji su potreseni i bolešću koronavirusa i potresom u Zagrebu i okolici. No, mi moramo slijediti put Blažene Djevice Marije koja je znala prepoznati Božju prisutnost i djelovanje. Njezino današnje ‘Neka mi bude’, nije samo znak njezine vjere nego je i njezino predanje Bogu i njezino prepoznavanje da je Bog prisutan i na osobit način onog blaženog trenutka, u trenutku navještenja djeluje u njoj. To je potrebno i nama, prepoznati da je Bog blizu i prepoznati Božje znakove, da Bog ne napušta svoje. I ovih smo dana zbog okolnosti koje živimo, zbog toga što moramo biti odijeljeni jedni od drugih, pozvani da upravo zbog toga postanemo duhovno bliži jedni drugima. A gdje se  čovjek povezuje s Bogom tu Bog povezuje i nas međusobno. Pitam se pred vama, nije li ovo nama svima poziv da se u sadašnjem životu još više približimo Bogu i da shvatimo da je Bog prisutan u ljudskoj povijesti i da je Bog gospodar povijesti. Koji put mislimo da sve ovisi o nama, a na kraju vidimo da sve ovisi o Bogu”, rekao je kardinal.

Kardinal se osvrnuo i na odluku o privremenom dokidanju misa s narodom, rekavši da je s velikom teškoćom donesena ta odluka: “Ali, euharistija se slavi u našim župama, domovini, crkve su otvorene, vjernici mogu pojedinačno ući u crkvu. Dobro je pratiti kad se misa slavi, da gdje god se nalazili budemo duhovno, a u duhu i stvarno prisutni. Znamo da postoji duhovna pričest, dok pratimo slavlje mise kad dođe trenutak pričesti otvorimo svoje duše i poput Marije prihvatimo Isusa koji dolazi. Svi smo mi Marija koja prihvaća Isusa”.

Kardinal Bozanić na HKR-u

Kardinal Bozanić pozvao je sve svećenike da ovih dana nastoje ostvariti povezanost s vjernicima, koristeći postojeće različite mogućnosti komunikacije: “Braćo svećenici, javljajte se vjernicima, potičite ih da se i na novi način otkrije povezanost i duhovni rad na koji smo pozvani. Svećenici su u ovom vremenu posebno pozvani moliti za vjernike i poticati ih, zvati ih telefonom, slati im mailove i na drugi način kako bi ova korizma možda i zbog toga bila pred Bogom drugačija, a sam Bog će prosuditi koja korizma će nas više približiti njemu”.

Osvrnuvši se na potres u Zagrebu, rekao je da je to bio potresan trenutak, posebice misleći na one koji su morali napustiti svoje domove. “Mogu reći da i osobno osjećam što to znači otići. Ne mogu se vrati u Nadbiskupski dvor jer postoji opasnost da se još nešto sruši. Pokušajmo svi potražiti najpotrebnije u našem gradu, bolesne, starije, osamljene. Budimo oni koji će bolje otvoriti svoje oči i potražiti one kojima je potrebna pomoć”, rekao je kardinal.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja