Budi dio naše mreže

Nova knjiga doajena diplomatskoga zbora, apostolskoga nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Lingue „…da svijet uzvjeruje“ u izdanju Glasa Koncila bit će predstavljena večeras u 19 sati u Auli Magna Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta u Zagrebu, Ilica 242.

/ im

O knjizi će govoriti rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić, bibličarka s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta u Đakovu prof. dr. s. Silvana Fužinato, novinar na portalu Bitno.net Ivo Džeba te glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. Okupljenima će se obratiti i sam autor nadbiskup Lingua.

Knjiga pastoralne naravi

Knjiga „…da svijet uzvjeruje“ zbirka je propovijedi koje je mons. Lingua izrekao u različitim prigodama tijekom svoje službe apostolskoga nuncija u Republici Hrvatskoj. Prva ukoričena propovijed je ona s početka njegove misije u službi Svete Stolice koju je izrekao u zagrebačkoj katedrali u listopadu 2019., a posljednja iz ožujka 2024. u prigodi 11. godišnjice izbora pape Franje s naslovom „Kako je veličanstven svećenički poziv!“.

Osamdesetak propovijedi tematski su grupirane u šest područja naslovljenih: „Kristova otajstva“, „Hrvatski puk u hodu prema Mariji“, „Sveci su Božji odraz djelotvorne Božje ljubavi“, „Iz riznice ‘nebeske Hrvatske’“, „Pozvani smo biti Božja neprocjenjiva oruđa u svijetu“ te „Svaka bol i trpljenje u Kristu se preobražavaju“. U svojim se tekstovima u ovoj knjizi pastoralne naravi nadbiskup Lingua posebno posvećuje važnosti euharistije, srca i vrhunca kršćanskoga života, kao i ulozi Blažene Djevice Marije. No knjiga također govori i o važnosti svetaca kao uzora vjernosti i ljubavi prema Bogu. Propovijedi obuhvaćaju i prikladna teološka razmišljanja, pisana pristupačnim i razumljivim stilom, a naglasak je stavljen na duhovni život i evangelizacijsko poslanje.

Poziv na duhovno buđenje

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša napisao je u predgovoru da je knjiga „…da svijet uzvjeruje“ poziv na dublje promišljanje o vlastitom odnosu s Bogom, na ohrabrenje i poticaj za suočavanje s izazovima suvremenoga svijeta, ali i poziv na duhovno buđenje. „Svaka riječ, svaki odlomak odražava autorovu duboku povezanost s Kristom i njegovim učenjem, njegovu neumornu predanost u širenju vjere i njegovo nepokolebljivo uvjerenje u Božju ljubav koja spašava i oslobađa.“

Uvod u knjigu nuncija Lingua napisao je kardinal Ennio Antonelli, nekadašnji predsjednik Papinskoga vijeća za obitelj te istaknuo: „Čitanjem ovih propovijedi može porasti prihvaćanje i poštovanje prema apostolskim nuncijima kod mnogih: ne samo kao jednostavnim službenicima i diplomatima, nego velikodušnim službenicima Crkve i evanđelja koji tkajući odnose između Svete Stolice, biskupa i državnih vlasti u raznim zemljama, susreću i stanovništvo i evangeliziraju ga riječju i svjedočanstvom života.“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja