Budi dio naše mreže

Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale koji je teško oštećen u potresu 22. ožujka uspješno je uklonjen u petak 17. travnja u Zagrebu na Kaptolu u koordiniranoj akciji alpinista, statičara, pripadnika Hrvatske vojske, stručnjaka za upravljanje dizalicama i MUP-a.

/ ps/IKA

Uspješno je uklonjen vrh tornja zagrebačke katedrale koji je teško oštećen u potresu 22. ožujka, nešto prije 18 sati. Sam je toranj težak 30-ak tona i visok 13 i pol metara.

Odmah po detonaciji, pojavio se dim koji je nastao kada se prilikom ekplozije zapalio dio cerade kojom je bio zaštićen vrh tornja. Odvajanje je počelo nekoliko minuta kasnije kada su dronovi provjerili da je detonacijom učinjen pravilan rez kako bi se dio sjevernog tornja mogao spusititi u komadu, prenosi HINA.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, čestitao je svim sudionicima operacije.

Odbrojavanje prije samog uklanjanja vrha tornja zabilježio je na svojoj Facebook stranici i ministar obrane Damir Krstičević, koji se pritom zahvalio pripadnicima Hrvatske vojske koji su sudjelovali u akciji.

Nekoliko minuta nakon uspješnog uklanjanja tornja, Sestre milosrdnice u znak zahvale za uspješno spuštanje zvonika su zapjevale Majci Nebeskoj.

Toranj je skinut i na simboličan datum – naime istog se dana obilježava 94. godišnjica smrti arhitekta Hermanna Bollea, koji je bio zaslužan za plan njezine cjelovite obnove nakon velikog potresa 1880. godine, prenosi HINA. Muzej za umjetnost i obrt (MUP) podsjetio je na tu slučajnost na svom Facebooku, najavivši da će u idućim tjednima prirediti online sadržaj posvećen tom “graditelju hrvatske metropole”

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Uoči akcije uklanjanja vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren u razgovoru za Hrvatski katolički radio izjavio je kako su “s ljudske strane sve učinili” te je pozvao sve slušatelje na molitvu za uspjeh ove akcije.

U izvješću projektanta obnove katedrale i nadzornog inženjera Damira Foretića objavljeno je kako je stručna komisija jednoglasno odlučila da “treba ukloniti dio sjevernog zvonika budući da prijeti urušavanjem i to na stranu katedrale.”Za skidanje kompletnog dijela zvonika koji teži oko 30 tona bila je potrebna dizalica s krakom od 120 m koja je mogla podići tu težinu te su angažirani statičari, mineri Hrvatske vojske i alpinisti.

Prema riječima načelnika Stožera Miroslava Cara, sjeverni toranj zagrebačke katedrale bio je oštećen na 72 redu tornja te je “uslijed potresa došlo do zakretanja gornjeg dijela i loma nosećih stupova na donjem dijelu 72. reda.” Količine eksploziva koje su bile korištene za uklanjanje vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale bile su minimalne, 580 grama.

Najveća opasnost bila je dizalica zbog visine 120 metara te se zbog nje trebao pokriti radijus i zaštititi od bilo kakvih neprilika na 120 metara.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na Vazmeni četvrtak molitvu i blagoslov radnika kod kipa Blažene Djevice Marije molio je nebesku Majku za zagovor, a blaženoga Alojzija Stepinca za pomoć kako bi uspješno bio uklonjen sjeverni toranj katedrale oštećene u potresu.

Kardinal Bozanić s radnicima

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja