Budi dio naše mreže

U sklopu 18. nacionalnoga humanitarnog programa “Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu”, koju Hrvatski Caritas organizira u suradnji s “Hrvatskim šumama” i Gradom Zagrebom, građanima Zagreba božićna drvaca bit će ponuđena na prodaju u subotu 14. prosinca od 8 do14 sati na Trgu bana Jelačića.

/ mp

Nabavljajući drvca s korijenom, građani skrbe za vlastitu obitelj, pomažu obiteljima u potrebi, ali i podupiru očuvanje zelenih resursa Hrvatske. Ukupno će u subotu na Trgu bana Jelačića biti ponuđeno 200 drvaca, a za svako drvce moguće je dati i više od predloženog iznosa ili ga kupiti te namijeniti obitelji u potrebi.

Hrvatske šume pripremile su 200 stabala – obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke. Ona su živa pa tako ova akcija, uz materijalnu i duhovnu dimenziju, ima i ekološku dimenziju. Stabla se mogu ponovno zasaditi, koristi i sljedećeg Božića ili kompostirati i hraniti neka nova drveća.

Božićno drvce

Donosimo savjet za brigu o božićnom drvcu u tegli:

Božićno drvce u tegli (posudama) koje se prodaje za božićne blagdane obično je smreka ili jela, koje su izvađene iz tla najčešće neposredno prije prodaje.

Takva drvca imaju uglavnom razvijen glavni korijen sa manje korijenovih dlačica. Ovisno o veličini posude, starosti drvca i kvaliteti vađenja ovisi  opstanak i mogućnost daljnje sadnje ili pak njege drvca u postojećoj posudi za sljedeće blagdane.

Ako želite njegovati drvce u posudi za slijedeće blagdane odaberite manje božićno drvce jer je mogućnost njegovog preživljavanja veća.

Prije unosa drvca u grijanu prostoriju preporuča se držati ga barem dan – dva u prostoru garaže, stepeništa i slično gdje je temperatura niža nego u dnevnom boravku, kako bi se drvce postepeno prilagodilo novim uvjetima. Isto tako prilikom iznošenja drvca primijeniti obrnuti postupak.

Vlažnost tla u posudi održavati zalijevanjem. Potrebno je umjereno zalijevanje, 2-3 puta tijekom boravka drvca u grijanom prostoru. Tlo u posudi ne smije se u potpunosti osušiti, a ni biti previše vlažno.

U slučaju da planirate saditi božićno drvce u vrtu to možete učiti odmah nakon iznošenja i vremena prilagodbe, ako tlo nije smrznuto. Kada je tlo smrznuto, drvce čuvajte na otvorenom prostoru (balkon, terasa i sl.) dok se ne stvore povoljni uvjeti za sadnju.

Ako ste se odlučili uzgajati drvce u posudi, smjestite ga  u željeni vanjski prostor, zalijevate ga tokom zime toliko da održite blagu vlažnost tla u posudi, a u slučaju smrzavanja nije potrebno zalijevanje. Tokom  ljeta potrebno je održavati konstantno blago vlažno tlo; preporuka je dva do tri jača zalijevanja u tjednu, a ne svakodnevno zalijevanje. Isto tako da vaše drvce ne bi bilo gladno i da bi bilo lijepe zdrave zelene boje u posudu dodajte gnojivo za četinjače koje možete nabaviti u vrtnim centrima.

Možete se odlučiti za božićno drvce u posudi i ako ne želite daljnju brigu o njemu ili pak sadnju, već samo mogućnost da što duže ostane svježe u vašim grijanim prostorima. Tada nije važna razvijenost korijena u posudi,  drvce morate samo zalijevati tijekom boravka u grijanom prostoru i izbjeći ćete otpadanje iglica te duže uživati u njegovom mirisu. Nakon iznošenja ostavite ga na prostoru određenom za zbrinjavanje božićnog drvca.

Odlučite li se za nabavku živog božićnog drvca bilo ono u posudi ili pak odsječeno (da i ono je živo!), veliko ili malo, bujno ili rijetkih grančica, vaši blagdani bit će okupani mirisom svježine i prirode u kojoj je ono raslo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja