Budi dio naše mreže

O projektu "CRO Laudato si’ – O brizi za naš dom" koji se provodi u Hrvatskoj potaknut enciklikom Laudato si’ pape Franje u emisiji "Aktualno" u srijedu, 15. srpnja govorio je fra Vladimir Vidović, OFMConv i Paula Zujić, studentica HKS-a i sudionica u istraživanju.

/ mp

Encikliku “Laudato si’ – O brizi za zajednički dom“ papa Franjo objavio je 2015. godine. Zbog tekstova o ekologiji, posebice u prvom poglavlju koje nosi naslov „Što se događa našemu zajedničkom domu“ enciklika je u medijima poprimila glas ekološke enciklike. No, papa Franjo je u više navrata podsjetio da se ne radi o ekološkoj, nego o socijalnoj enciklici pozivajući se na broj 14 same enciklike u kojoj je napisano: “Nadam se da će nam ova enciklika, koja se pridodaje socijalnom učenju Crkve, pomoći prepoznati veličinu, hitnost i ljepotu izazova koji je pred nama.” 

U Hrvatskoj je projekt “CRO Laudato si’ – O brizi za naš dom” usko povezan s načelima iz encilike Laudato si’, a započeo je u prosincu 2019. godine. Pokrenulo ga je Hrvatsko katoličko sveučilište u suradnji s Hrvatskim nacionalnim bratstvom Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačkom mladeži u Hrvatskoj (FRAMA). U projektnom timu koji vodi doc. dr. sc. Zoran Turza s Hrvatskog katoličkog sveučilišta okupilo se 35 znanstvenika s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Sveučilišta u Zagrebu, članova FSR-a i FRAMA-e te studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Fra Vladimir Vidović i Paula Zujić

Kako je rekao fra Vladimir Vidović, nacionalni duhovni asistent FSR-a, ovim se projektom želi potaknuti članove FSR-a i FRAMA-e na poduzimanje jednostavnih aktivnosti u svakodnevici kojima se mogu prakticirati i vježbati načela iz enciklike Laudato si’.

“Htjeli smo članove Franjevačkog svjetovnog reda uključiti aktivnije u život Crkve na tragu crkvenog učiteljstva. Katolici smatraju da briga za ekologiju i nije baš za nas katolike, kao da mi nemamo što tu reći. Međutim, Papina enciklika je više socijalna nego ekološka.

Prema riječima fra Vladimira, sve zainteresirane sudionike na projektu, a posebice članove FSR-a i FRAMA-e, poticalo se na promjene ponašanja u razdoblju od prosinca 2019. do lipnja 2020. godine davanjem određenih savjeta u sklopu sljedećih projektnih aktivnosti: Mjesec poštivanja neradne nedjelje (prosinac 2020. i siječanj 2021. godine), Mjesec štednje energije za grijanje kućanstva (veljača 2020. godine), Mjesec štednje vode (ožujak 2020. godine), Mjesec izbjegavanja bacanja hrane (travanj 2020. godine), Mjesec štednje električne energije (svibanj 2020. godine) i Mjesec izbjegavanja uporabe plastike (lipanj 2020. godine). 

Paula Zujić, studentica HKS-a i sudionica u istraživanju, u razgovoru za HKR zadovoljna je sudjelovanjem u ovom projektu.

“Mladi su važni danas kako bi promijenili svoje navike za oblikovanje boljeg sutra. Potrebno je mlade osvijestiti i za ekologiju. Uz mene u projekt su uključene još dvije kolegice. Papa stavlja naglasak na mlade ljude jer stavove koje formiramo danas, biti će dio budućnosti. A temeljan ideja je ovog projekta da dođe ne samo do članova Crkve već i društva”, poručila je Zujić.

Osim toga, u tijeku je provođenje znanstvenog istraživanja na terenu i online kojim se žele dobiti podaci o navikama ispitanika koje se odnose na ekološke aktivnosti te se želi istražiti u kolikoj su mjeri ispitanici spremni na promjenu vlastitih obrazaca ponašanja. Radi se zapravo o vrlo jednostavnoj stvari: ekološka kriza se može nadići ukoliko svi akteri daju svoj doprinos. Projekt se sastoji od jednostavnih aktivnosti na koje će se vas poticati putem internetske pošte i društvenih mreža. Sudjelujte u istraživanju i popunite anketu.

Završetak projekta “CRO Laudato si’ – O brizi za naš dom” planiran je u studenom 2020. godine, no, zbog situacije uzrokovane virusom COVID-19, odgođen je za početak ožujka 2021. godine. Projekt će završiti održavanjem međunarodne znanstveno-stručne konferencije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu na kojoj će se iznijeti rezultati provedenog znanstvenog istraživanja te će se predstaviti primjeri dobre prakse koji su proizišli iz projekta.

O projektu pogledajte detalje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja