Budi dio naše mreže

Druge nedjelje u mjesecu svibnju obilježava se Majčin dan koji ima za cilj probuditi uspavanu ljubav prema majkama, prema onima koje su nas rodile. Za obnovu proslave ovoga dana u novijoj hrvatskoj povijesti posebno je zaslužan mons. Juraj Kolarić i Družba Braće hrvatskoga zmaja.

/ Svjetlana Đuran

„Proslava Majčina dana prigoda je da majkama kažemo kako ih volimo i cijenimo, kako ih ne zaboravljamo i da im zahvaljujemo za njihovu iskazanu ljubav“, rekao je u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija obnovitelj i promicatelj proslave Majčina dana u Hrvatkoj mons. Juraj Kolarić.

Povijest obilježavanja Majčina dana u svijetu

Katolička Crkva je uvijek imala jedan drugi pogled na ženu, na majku, a ideal je bila Blažena Djevica Marija, majka našega Gospodina. Zato je njoj posvećen mjesec svibanj, mjesec cvijeća i raspjevane prirode, ističe mons. Kolarić. Nadalje podsjeća da je Majčin dan kao državni blagdan proglašen u Americi, a za to je zaslužna Anna Jarvis.

„Godine 1908. Anna je započela proslavu spomendana svim majkama kao spomen na svoju majku koja je puno pomagala drugima. Pred kraj života majka je oslijepila pa se Anna o njoj brinula. Kada je umrla Anna je predložila da se na drugu nedjelju mjeseca svibnja slavi Majčin dan. Njezina nastojanja potvrdio je američki Kongres 1941. godine proglašavajući Majčin dan državnim blagdanom. Za vrijeme Prvoga svjetskog rata američki su vojnici prenijeli proslavu Majčina dana u Europu. Taj se blagdano posebice ukorijenio u svim katoličkim zemljama“, ističe mons. Kolarić.

Povijest obilježavanja Majčina dana u Hrvatskoj

Majčin dan se počeo slaviti na hrvatskome tlu već 1926. godine. Istražujući prvu pojavu proslave Majčina dana mons. Kolarić je došao do sljedeće spoznaje: „Otkrio sam da je hrvatski crkveni tjednik Katolički list u broju od 25. studenoga 1926. godine donio naslov ‘Materinska društva’. Naime, svećenik Matija Markov pisao je da bi trebalo uvesti u Hrvatsku tzv. materinska društva i pozivao sve da mu se jave. Tako je već sljedeće godine 15. Svibnja 1927. godine uvedena proslava Majčina dana. Proslavu su prihvatili svi voditelji Hrvatskoga katoličkog pokreta posebice danas blaženi Alojzije Stepinac. On je 1935. propisao da se u cijeloj nadbiskupiji slavi Majčin dan. Proslava je nastavljena i za vrijeme Banovine Hrvatske, a dolaskom komunističke vlasti zamijenio ju je Dan žena“, rekao je mons. Kolarić.

Obnova proslave Majčina dana i spomen područje Hrvatskoj majci u Velikoj Erpenji

Mons. Kolarić je, još kao student 1968. godine posjetio Veliku Erpenju i tamo otkrio da je na groblju pokraj crkve pokopana majka autora hrvatske himne – Justina Mihanović. Čak je pronašao kako je zabilježeno da je na njezinom pokopu bio i sin Antun, te smatra da je on upravo sjedeći na tom brijegu, odakle puca predivan pogled na Hrvatsko zagorje, dobio inspiraciju za pisanje hrvatske himne. Justinin grob uređen je 1974. godine, kao i nadgrobna ploča.

Dolaskom demokracije u Hrvatsku ponovno je osnovana Družba Braće hrvatskoga zmaja, koja nastoji čuvati uspomenu na velike ljude i događaje iz hrvatske prošlosti. Veliki meštar u Družbi bio je i mons. Kolarić koji je predožio da se u Velikoj Erpenji uredi grob Mihanovićeve majke, ali i tradicija proslave Majčina dana.

„Obnova je trajala tri godine. Dali smo napraviti novu nadgrobnu ploču na kojoj je na hrvatskom jeziku pisalo tko je tu pokopan, a izvorno je natpis bio na njemačkom jeziku. Naš arhitekt Ante Vodnjaković napravio je veliku pozornicu, i brojni drugi sudjelovali su na tome projektu. Podsjećam da je tu bila i jedna od prvih škola u Zagorju koju je posjećivao prvi zagrebački nadbiskup Juraj Haulik, to je bilo rasadište kulture. Prva proslava Majčina dana, nakon obnove, dogodila se 10. lipnja 1998. A, sljedeće godine 9. svibnja proslavi se pridružilo Društvo Hrvatska žena kojoj je Družba Braće hrvatskoga zmaja povjerila brigu o daljnjim proslavama Majčina dana“, ističe mons. Kolarić.

Iz godine u godinu taj se dan u Velikoj Erpenji slavi svečanim cjelodnevnim programom. Svi koji žele mogu doći na spomen područje Hrvatskoj majci izreći zahvalnost majkama za ljubav koju daruju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja