Budi dio naše mreže

Više od osam godina u Duhovnom centru Varaždinske biskupije u Veternici održavaju se Vikendi posta, molitve i šutnje. Stoti je Vikend održan od 29. studenoga do 1. prosinca 2019.

/ hjb/IKA

Ovaj jubilarni Vikend osobit je i po tome što se poklopio i s prvom nedjeljom došašća i početkom nove liturgijske godine. Tako je dvadeset sudionika iskoristilo ovu duhovnu obnovu kroz predavanja, post, molitvu i u potpunoj šutnji za svoj osobni duhovni rast, kao i za početak lijepog vremena došašća.

Plakat za Vikend posta, molitve i šutnje

U ovom nekadašnjem pavlinskom samostanu, koji se prvi put spominje 1507. godine, a danas je obnovljen u prekrasnu duhovnu oazu mira, duhovne vježbe održavaju se od 2011. godine, tj. od samog otvorenja Duhovnog centra.

Veternica – pogled iz daljine

Zbog osobitog položaja, prirodne ljepote i duhovnog ozračja koje se i danas može ovdje doživjeti, vjernici mogu doista pronaći duhovnu hranu i uvjeriti se da zaista “Bog u tišini progovara”, kako glasi i geslo Vikenda posta, molitve i šutnje.

Sudionici ovih dosadašnjih 100 Vikenda posta, molitve i šutnje bili su vjernici laici koji su se, pojedinačno i osobno, prijavljivali iz čitave Hrvatske i šire, zatim vjeroučitelji, a od ove godine ovakve duhovne vježbe omogućene su i svećenicima. Od prvog termina 2011. godine pa do ovog stotog, predavanja i brigu za duhovni program Vikenda posta, molitve i šutnje ima ravnatelj Duhovnog centra preč. Damjan Koren. Za tehničke pripreme, kontakte sa sudionicima i brigu za sam tijek i odvijanje cijelog Vikenda zadužena je gđa Branka Martinek, suradnica u Centru.

Kruh – glavna hrana u Duhovnom centru Veternica

Današnjem čovjeku možda se post, molitva i šutnja čine pomalo zastarjeli, neatraktivni, neobični i kontradiktorni onome što nudi “moderni svijet”. No, upravo je ovih 100 Vikenda pokazatelj da vjernik katolik ipak u svojoj dubini traži, prepoznaje i ima potrebu za duhovnim rastom, mirom, molitvom i za stalnim produbljivanjem svojeg osobnog odnosa s Bogom.

Čaj – glavno piće u Duhovnom centru Veternica

Svi zainteresirani za ovaj način boravka u Božjoj blizini informacije mogu saznati na stranici Duhovnog centra.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja