Budi dio naše mreže

U Duhovnom centru Veternica održane su duhovne vježbe za svećenike koje su se odvijale u šutnji i prirodnim čarima Veternice kako bi sudionici, potaknuti unutarnjim promišljanjima, osluškivali Boga. Voditelj duhovnih vježbi i ravnatelj Duhovnog centra Veternica preč. Damjan Koren za Hrvatsku katoličku mrežu govorio je o tim, po prvi put održanim, duhovnim vježbama za svećenike u Veternici.

/ at

U Duhovnom centru na Veternici od ponedjeljka 14. do srijede 16. listopada održane su prve duhovne vježbe za svećenike. Posebnost ovih duhovnih vježbi bila je u tome što su se odvijale u potpunoj šutnji, uz post o domaćem kruhu uz čaj ili vodu. U oazi mira, odmaknuti od svakodnevnih obaveza, svećenici su u molitvi, sabranosti i tišini razmišljali o svojem osobnom duhovnom životu i pastoralnom djelovanju, osluškujući Božje poticaje za svoje svećeničko služenje.

Sudionici duhovnih vježbi u Duhovnom centru Veternica / Foto: Duhovni centar Veternica

Od otvorenja Duhovnog centra 2011., pod nazivom Vikend posta, molitve i šutnje, održavaju se duhovne vježbe za vjernike laike koji se prijavljuju osobno, a od sada su ovakve duhovne vježbe omogućene i svećenicima.

Ono što se dogodi na ovakvim duhovnim vježbama, u čovjekovoj nutrini, ostaje između njega i dragoga Boga.”

“Željeli smo staviti naglasak na šutnju, a onda uz šutnju i post”, naveo je preč. Koren napominjući kako se i kroz duhovne obnove za vjernike laike već pokazalo da su takve duhovne vježbe potrebne i da ih ljudi traže. Deset svećenika tijekom duhovnih vježbi bilo je smješteno svaki u svojoj sobi, gdje su nakon zajedničkih razmatranja u tišini nastavili osobna promišljanja. Komentirajući iskustvo duhovnih vježbi preč. Koren je rekao: “Ono što se dogodi na ovakvim duhovnim vježbama, u čovjekovoj nutrini, ostaje između njega i dragoga Boga.”

Kalvarija / Foto: Duhovni centar Varaždinske biskupije „Veternica“

Koren je također naveo da su ovakve duhovne prakse pojedinačni iskustveni doživljaji koje osoba mora proživjeti za sebe te da si čovjek na vježbama može posvjedočiti kako je zaista moguće čuti Boga, ako smo ga spremni poslušati.

Zaista je moguće čuti Boga, ako smo ga spremni poslušati.’

“Osobito treba naglasiti vrijednost i važnost šutnje, tišine u današnje vrijeme. Naša Veternica specifično je mjesto na kojem je moguće doživjeti osobnu duhovnu okrepu. Ovdje je prije 400 godina bio nekadašnji pavlinski ljetnikovac, a sada je mjesto za ovakvu vrstu duhovnih obnova. Osim toga sudionici se nalaze u prekrasnoj prirodi, ima prostora za šetnju i posvuda je osjećaj mira. To je nadasve prigoda da čovjek stane i, kako ja volim reći, da čuje sebe i da čuje dragoga Boga. Baš iz iskustva sudionika i zbog svega navedenoga, proizašlo je i geslo veterničkog Duhovnog centra: ‘U tišini Bog progovara'”, rekao je preč. Koren.

Pavlinski ljetnikovac / Foto: Duhovni centar Varaždinske biskupije „Veternica“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja