Budi dio naše mreže

"Bog nas je stvorio kao jedinstvena bića: baš ti činiš stvari koje ne može nitko drugi, baš ovdje i sada", jedna je od nadahnjujućih poruka Jelene Perković, djevojke s cerebralnom paralizom koja oslikava anđele dobrih želja.

/ Tihana Semijalac

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO nedavno je u svom izložbeno-prodajnom prostoru na adresi Gajeva 4 u Zagrebu u dio svoje ponude uvrstila „Jelenine anđele dobrih želja”. Priča je to o dvadesetogodišnjoj djevojci s cerebralnom paralizom Jeleni Perković koja već devet godina oslikava anđele na platnu i osmišljava nadahnjujuće životne poruke. No, Jelenin put do samoostvarenja bio je mukotrpan, jer osobi s cerebralnom paralizom, epilepsijom i blagom mentalnom retardacijom ne pruža se mnogo mogućnosti nakon školovanja, govori u razgovoru za HKM Jelenina majka Kaja koja primjećuje emocionalni, psihološki i duhovni rast svoje kćeri svih ovih godina „druženja” a anđelima.

Sve je počelo još na Goljaku, nastavlja, kada je Jelenin dar otkrila i potaknula učiteljica Tereza Ožbolt, a kasnije ga je nastavila razvijati i poticati majka, po struci odgajateljica, istražujući mogućnosti koje bi oplemenile Jeleninu svakodnevicu. „Htjela sam da, osim primarnih stvari kao što je neprestano vježbanje na strunjači, Jelena ima nešto čemu će se radovati i pronašli smo slikanje. To je kao neka Božja providnost na koju ne možete djelovati… Sam osjećaj kad Jelena slika i pogled na nju u toj zanesenosti ostavljao me bez riječi i, koliko god je bilo teško, uvijek sam ostajala sjediti uz nju do kraja i uživala gledajući to svoje dijete kako slika”, govori mama Kaja te nastavlja: „Ja zapravo ne znam što se događa s njom kad slika anđele, ona ima jedan poseban osmijeh na licu, kao u zanosu, neopisiv je to osjećaj, katkada pokušam to uhvatiti fotografijom ili video zapisom… gledam i pokušavam proniknuti što povezuje to platno, tematiku i Jelenu, tu se događa jedno čudo u kojem ona raste.”

Jelena je osim slikanja rasla uz duhovnu literaturu iz koje je crpila nadahnuće za životne poruke koje su našle svoje mjesto uz anđele na platnenim torbama izloženima u URIHO-vom galerijskom prostoru u Gajevoj. Osim torbi, tu su i ručno izrađene razglednice, fotografije Jeleninih anđela te puno prikaza radne terapije djeteta koje pokazuju što se upornim radom te ljubavlju i blagoslovom može napraviti jednim malim štapićem od roštilja, ljepilom, papirom i malo sitnog ukrasa. Izloženi su tu i ručno izrađeni broševi s likom anđela, slike anđela na platnu te nešto originalnih Jeleninih čestitki koje su nastale kao uradak Grafičkog fakulteta.

Kaja Perković životnu borbu svoje kćeri proživljava na svoj način, uz mnogo strpljenja i predanja u ovoj peteročlanoj obitelji koja je sve samo ne obična obitelj. „Jako je teško biti strpljiv”, govori mama Kaja, „ali malo po malo učim da strpljivost donosi plod i da možda taj plod s vremenom biva to vrjedniji što više na njega čekamo; svaki taj trenutak učvršćuje me u uvjerenju da je ovo jedan ispravan put”, nastavlja, ponosno gledajući na sve što su zajedno prošli. Možda najbolje o svemu proživljenom opisuje naslov njihove još neobjavljenje knjige „Pustolovine jednog anđela” koja govori o duhovnom rastu jedne djevojke, o stvaranju, o pustolovini nje, njezinog anđela i mnogih drugih anđela bez krila.

Jelena je danas uz anđele dobrih želja pronašla smisao života. To je jedan oblik promicanja duhovnosti i vjere u svakodnevnom životu, naročito obitelji koje su pod sličnim pritiscima i koje u jednom trenutku života najlakše odustaju od svih vrijednosti. „Kad vam je najteže ili se podignete ili padnete pod teretom i tada se ruše sve vrijednosti, dolazi do rastave braka, razdiranja obitelji”, tumači Kaja Perković, „a zapravo je Jelena slikanjem pomogla meni da se podignem u tim najtežim trenucima, da pokušam održati obitelj na okupu i njoj ostaviti nešto od čega će ona imati koristi. Ta korist je prije svega duhovna, emocionalna i psihološka, jer mnoge mlade osobe s invaliditetom nakon školovanja se vraćaju u svoja četiri zida u začaranom krugu iscrpljenih, bolesnih i starih roditelja, ne razvijajući svoje potencijale.”

Jelena je danas samouvjerena i duhom vrlo stabilna djevojka koju možete pratiti putem Facebook profila. Na njemu često zabljesne neka od njezinih misli nadahnutih životnim iskustvom koje dižu naš zamagljen pogled u visine u kojima stanuju anđeli.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja