Budi dio naše mreže

"Posao na pladnju" - novi projekt URIHO-a bila je tema HKR-ovih Novih valova u srijedu, 15. lipnja u kojima su gostovale rukovoditeljica službe za rehabilitaciju URIHO-a, Ivana Matoš Buršić i mag. psihologije, Jelena Opačak. Urednica i voditeljica emisije je Željka Šemper.

/ md

“Posao na pladnju” – novi je projekt URIHO-a koji je usmjeren na zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom u području ugostiteljstva. “Program je financiran sredstvima Europske unije iz europskog socijalnog fonda koji se provodi u nekoliko faza. U prvoj fazi 90 osoba s invaliditetom proći će kroz proces profesionalnog usmjeravanja, odnosno kroz niz radionica vezanih za uspješno traženje i pronalaženje zaposlenja. Nakon toga odabrat ćemo 15 osoba sa područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije koje će ići u sljedeću fazu, odnosno osposobljavanje za poslove pomoćnog kuhara”, kazala je Matoš Buršić.

Prvi dio osposobljavanja provest će se u URIHO-ovom novootvorenom restoranu u Držićevoj ulici u Zagrebu, a drugi dio provest će se u lancu restorana Umami gdje će kandidati one vještine koje su naučili u URIHO-u produbiti i usavršiti kod partnera URIHO-a u realnom radnom okruženju.

Željka Šemper, Ivana Matoš Buršić, Jelena Opačak

Ovo nije prvi projekt URIHO-a koji usmjerava osobe s invaliditetom prema turizmu i uslužnim djelatnostima. Prvi projekt održao se 2014. godine. URIHO se na ovo područje orijentirao iz razloga što sektor ugostiteljstva u RH najbrže raste te trajno postoji potreba za radnom snagom. Kako mnoge osobe nemaju adekvatno znanje kojim bi se usmjerile na tržište rada URIHO se kroz programe osposobljavanja i stručnu podršku za osobe s invaliditetom orijentirao da osobama s invaliditetom osigura zapošljavanje na tržištu rada.

Cilj projekta, između ostaloga jest senzibilizirati poslodavce i predstaviti im osobe s invaliditetom kao kvalitetnu radnu snagu.

Uvjeti i način uključenja u projekt

S obzirom da je riječ o projektu koji je financiran sredstvima Europske unije postoje dva osnovna kriterija koja svatko treba ispunjavati. Tako je osoba s invaliditetom dužna donijeti nalaz, odnosno potvrdu o invaliditetu te treba biti nezaposlena.  “Prijave se ostvaruju prije svega telefonski gdje će kandidati dobiti detaljnije informacije te mogu na internetskoj stranici URIHO-a i IN portala (portal za osobe s invaliditetom) te Facebook stranicama URIHO-a i IN portala saznati sve potrebne podatke za prijavu kao i brojeve telefona na koje se mogu javiti”, kazala je Opačak.

Druga faza projekta počet će početkom rujna što uključuje radionice za osposobljavanje za posao pomoćnog kuhara i trajat će tri mjeseca.

“Posao na pladnju” novi projekt URIHO-a osobe s invaliditetom uključuje na tržište rada / Facebook

O partneru na URIHO-ovom novom projektu

Lanac restorana Umami smješten je na četiri lokacije u Zagrebu. “Orijentirani su prema ljubiteljima orijentalne kuhinje i egzotičnim jelima, a kažu da je atmosfera u njihovim restoranima izrazito ugodna i opuštena, osoblje ljubazno i stručno. To je jedan od razloga zbog kojeg smo se odlučili za njih jer nam je vrlo bitno da je partner motiviran s obzirom da im je ono što trebaju odraditi unutar projekta jedan dodatan zahtjev u odnosu na redoviti posao”, naglasila je Matoš Buršić.

Kazala je kako je zadatak restorana naučiti poslu 15 osoba s invaliditetom konkretnom koje prođu prvu fazu projekta. “Potrebno ih je naučiti kako spremiti hranu za daljnje zgotovljavanje, a u restoranu Umami osoblje će ih naučiti specifične poslove koji su im potrebni. Zainteresirani su i za zapošljavanje osoba s invaliditetom ako zadovolje zahtjeve posla, što je velika prednost ovog našeg projekta”, istaknula je.

Ostale mogućnosti zapošljavanja

“Što se tiče samog URIHO-a rekla bih da je mogućnost zapošljavanja u našem restorana velika jer svakako imamo namjeru otvoriti se prema tržištu i nuditi usluge u tom restoranu. Zapošljavat ćemo svo potrebno osoblje koje je potrebno da bi neki restoran funkcionirao. Također, kada provodimo neki projekt uvijek stvaramo bazu naših korisnika za koje onda već znamo koje znanje imaju i što mogu te tako među njima tražimo zaposlenike. Dakle, velika je vjerojatnost da će korisnici koji su bili u ovom projektu pronaći svoje mjesto i u našem restoranu”, poručila je Matoš Buršić.

Novi valovi dobrote

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja