Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovI dobrote" urednice i voditeljice Željke Šemper u srijedu 2. lipnja gostovao je ravnatelj URIHO-a Josip Držaić. U emisiji je bilo riječi o 75 godina tradicije te naše najveće radionice koja zapošljava osobe s invaliditetom.

/ kv

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom ove godine slavi 75. obljetnicu postojanja, a njezinom ravnatelju Josipu Držaiću u ponedjeljak, 31. svibnja uručena je i Medalja Grada Zagreba kao priznanje URIHO-u za doprinos u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Željka Šemper i Josip Držaić

Držaić je podsjetio da je URIHO već na samom početku pandemije počeo proizvoditi zaštitnu opremu i do danas su proizveli više od milijun maski za lice. Pohvalio je djelatnike koji su bili iznimno aktivni te su, iako ugrožena skupina, cijelo vrijeme dolazili na posao jer su smatrali svojom obvezom da pomognu domovini i uistinu se žrtvovali u to vrijeme, naglasio je Držaić. Osim maski URIHO je proizvodio i brojnu drugu opremu, prvenstveno za zdravstvene radnike.

Kroz svoju dugu povijest URIHO je uvijek vodio brigu o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ustanova je imala svoje uspone i padove, bila je čak i pred gašenjem, podsjetio je Držaić.

Zahvaljujući URIHO-u osobe s invaliditetom se više ne srame i postaju aktivni i korisni članovi društva

“U razdoblju od 2000. godine do danas prometnuli smo se u najveću radionicu koja zapošljava osobe s invaliditetom, osnovana su i određena tijela na razini države koja provode određene politike, legislativa je usklađena sa zakonima EU, ali ono najvažnije jest da smo uspjeli osvijestiti osobe s invaliditetom da se ne skrivaju, da izađu i budu aktivni i korisni članovi društva”, naglasio je ravnatelj URIHO-a.

Djelatnost URIHO-a uključuje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te je važna za cjelokupno društvo. Ustanova danas zapošljava nešto više od 500 djelatnika od čega oko 60 % čine osobe s invaliditetom. Zaštitno zapošljavanje odvija se u okviru gospodarskih grana za tekstil, keramiku, metal, kožu, kitničarstvo, ortopediju, kartonažu i tisak.

Foto: Zeljko Hladika/Vecernji list / Pixsell

“Naš osnovni zadatak, osim proizvodnje, je profesionalna rehabilitacija u želji da osobe s invaliditetom plasiramo na slobodno tržište. One koje ne uspijemo plasirati na tržište ostaju cijeli život u našoj profesionalnoj rehabilitaciji. U nekim djelatnostima imamo vrlo zavidne rezultate i nekim skupinama nakon naše rehabilitacije vrlo brzo pronađemo posao”, s ponosom ističe ravnatelj URIHO-a Josip Držaić i nadodaje da kontinuirano imaju oko 2000 ljudi koji žeele raditi u URIHO-u. Upravo iz URIHO-ove službe za rehabilitaciju u Hrvatskoj su se razvili brojni centri za rehabilitaciju. U tom službi djeluju stručnjaci s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, pedagozi, andragozi itd.

Socijalno najugroženijim radnicima URIHO pruža pomoći u ostvarivanju socijalnih prava.

“URIHO osim što zapošljava osobe s invaliditetom mnoge od njih uči i životu”, istaknuo je Držaić.

Najnovije što URIHO radi je pranje medicinskih odora. Ravnatelj Držaić je istaknuo da je primjer te dobre prakse vidio u Njemačkoj te da su se osim proizvodnje odlučili vršiti i usluge. “Vjerujem da ćemo u budućnosti moći pokrivati i veće i kompleksnije sustave u Hrvatskoj”, naglasio je Držaić.

Sport je bitan aspekt života svake osobe koji znatno doprinosi, ne samo zdravlju, već i uključivanju osobe u zajednicu i zadovoljavanju niza osnovnih životnih potreba.

Svojevrsni zaštitni znak URIHO-a po kojemu je ustanova prepoznata i izvan granica Hrvatske svakako je Športsko društvo osoba s invaliditetom URIHO koje je osnovano 1998., a obuhvaća sljedeće sportove; pikado, viseća kuglana, šah, stolni tenis, mali nogomet, belot i kuglanje. Članovi športskog društva sudjeluju na domaćim i međunarodnim natjecanjima i turnirima. Već tradicionalno gostuju u Njemačkoj i Austrija, gdje boje Ustanove brane članovi športskog društva URIHO.

Društvo aktivno sudjeluje i na športskim natjecanjima na državnoj razini u pikadu, visećoj kuglani, šahu i kuglanju. Više puta proglašavani su najboljim športskim društvom osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a pojedinačno i ekipno osvojeno je stotinjak medalja, pehara, plaketa, zahvalnica i priznanja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja