Budi dio naše mreže

Šesto izdanje međunarodne izložbe „100 jaslica u Vatikanu 2023.“ održat će se na Trgu svetog Petra od 9. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. godine u Vatikanu. Ove godine među 100 odabranih božićnih jaslica su i jaslice od komušine Dugoselke Peggy Malbaše.

/ mk

Malbašin rad prepoznat je u Vatikanu gdje je između 300 nominiranih radova posebna komisija izabrala i njen rad koji će na svoj način dočarati „hrvatski“ Božić kroz figurice od komušine.

Ovo je priznanje umijeću izrade tradicijskih božićnih jaslica koje je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro u Republici Hrvatskoj. „Tradicijske božićne jaslice s područja sjeverozapadne Hrvatske figurativni su prikaz rođenja Isusa Krista. Posebne su po unošenju motiva lokalnog krajolika i kulture u kompoziciju. Izrađivale su se od drva ili kartona, a danas su prisutni i drugi materijali, čime zadržavaju svoju aktualnost.“ (Nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske, str. 61.)

Svečano otvorenje izložbe održat će se u petak, 8. prosinca, u 16 sati. Izložbu je prošle godine posjetilo više od 200 tisuća posjetitelja.

„Danas sam jako sretna i želim tu sreću podijeliti sa svojim prijateljima, pratiteljima i sugrađanima koji su me sve ovo vrijeme podržavali i pomagali u mome radu, posebno moja obitelj. Kao što znate već dugo vremena radim figure od komušine, ali ove godine na prijedlog jedne drage osobe odlučila sam napraviti božićne jaslice i prijaviti se na natječaj ‚100 Presepi in Vaticano‘(…) Čast mi je i velika radost što su i moje jaslice među izabranima. Predstavljati će našu Hrvatsku i naš grad Dugo Selo u najradosnijim danima kada slavimo rođenje Isusa Krista. Rad je napravljen od listova i kose kukuruza, konopljinog prediva, drva, kamena, slame, mahovine i akrilnih boja. Sve je ručni rad“, napisala je Peggy Malbaša na svom Facebook profilu.

Prva izložba ‚100 Presepi in Vaticano‘ održana je u Rimu na Piazzi del Popolo 1976. godine, a od 2018. godine održava se u Vatikanu. Hrvatsku od 1996. godine predstavlja „Etnografski muzej Zagreb“, pri kojemu je 2004. godine osnovana „Udruga prijatelja hrvatskih božićnih jaslica“, koje je i Peggy članica. Predsjednik udruge je Perica Novosel iz Bistre čije su jaslice 2021. i 2022. bile također izložene na „100 jaslica u Vatikanu“, izvještava portal Dugo Selo.

Foto: Mario Kociper

Foto: Marko Kociper

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja