Budi dio naše mreže

'Hod za život' u Zagrebu, Splitu, Rijeci te od ove godine u dva nova grada - Zadru i Osijeku - bila je tema 'Argumenata', urednice Diane Tikvić, u kojima smo ugostili Lidiju Blagojević iz osječkog 'Hoda za život', Tvrtka Krpinu iz organizacije u Zadru, a Riječane je predstavljala Barbara Brezac Benigar.

/ anh

Cilj ‘Hoda za život’ u svim gradovima je prije svega potaknuti svijest da je nerođeno dijete ljudska osoba kojoj treba skrb i zaštita od samoga početka, začeća dakle. ‘Hodom’ želimo proširiti svijesti i kod onih koji se dvoume, osobito majki – napraviti pobačaj ili ne – i u konačnici smanjiti broj abortusa.

Poruka je to Tvrtka Krpine iz organizacije ‘Hoda za život’ u Zadru, koji se zajedno s Osijekom ove godine priključio Splitu, Rijeci i Osijeku u organizaciji ove pro-life manifestacije.


Krpina naglašava: Želimo poslati snažnu poruku našim političarima da trebaju stati u zaštitu ljudskog života – od samoga početka do prirodne smrti – jer znamo što je na sve rekao Ustavni sud Republike Hrvatske, da svako ljudsko biće ima pravo na život, a što potvrđuje i znanost; jer život počinje začećem.

Konačno i Slavonci, Baranjci, Srijemci u našoj ispražnjenoj Slavoniji mogu hodati za život

Iz organizacije iz ‘srca naše Slavonije’ poruku je za HKR uputila Lidija Blagojević: „Mi od 2017. dolazimo u Zagreb na ‘Hod za život’. Kupimo iskustva i svake godine kažemo: ‘Sljedeće godine krećemo mi!’ I evo, došlo je to vrijeme.

HKR-ova gošća je izrazila veliku radost zbog ove prilike u kojoj konačno sada i Slavonci, Baranjci Srijemci „u našoj dosta ispražnjenoj Slavoniji mogu hodati za život”. „Bojali smo se kako ćemo to sve skupa izvesti, ali kad se čovjek odluči i krene ,odjednom se ljudi javljaju, priključuju i jako lijepa su nam do sada iskustva oko organizacije”, kaže ona.

Zadranima su veliki uzor bili Splićani, a žar koji su primili dolazeći na ‘Hod’ prvih godina u glavni grad, bio je sasvim dovoljan da se odvaže i na jedan ovakav korak. „Jako se puno volontera okupilo. Čak mogu reći gotovo jednako kao i u Zagrebu što za Zadar, koji je nekoliko puta manji grad od Zagreba, zbilja nešto vrlo pozitivno i oduševljavajuće.”

Zastrašujući je podatak da se u svijetu godišnje pobaci 42 milijuna djece

Riječanima je, pak, i ove godine najavljen ‘suprotivi’ ‘Hod za slobodu’ koji bi se trebao zvati – i bilo bi tako puno poštenije – ‘Hod za izbor’, smatra Barbara Brezac Benigar iz riječke organizacije. „Oni se zovu ‘za slobodu’, ali mislim da jako slabo razumiju pojam slobode. Grad Rijeka taj hod otvoreno zagovara i naš gradonačelnik je u njihovoj povorci.”

Do njih su došle informacije da bi se trebali ponovno pojaviti aktivisti koji će im prepriječiti put kao i 2018. godine. „Ja se tome jako veselim. Volim te ljude i svi mi se cijelu godinu molimo za njih. Moje srce je baš veselo jer želim ih vidjeti”, poručuje Brezac Benigar, podsjećajući da su prošle godine ti bili prikriveni maramama i sunčanim naočalama, u nadi da to ovaj put neće biti tako: „Bilo bi još odlično da nam policija dozvoli da se zagrlimo, to bi možda bio najbolji moment i poruka našeg hodanja.”

U Splitu je početak ‘Hoda za život’ u 10.30, a u ostala četiri grada pola sata ranije, u 10.00. Ove subote hoda se u Osijeku i Rijeci, a tjedan dana kasnije u druga tri grada.

U Zagrebu i Osijeku se okupljaju na lokacijama istoga imena – Zrinjevcu – u Rijeci na Korzu kod ‘gradske ure’, Zadrani na Obali Kneza Branimira, kod mosta, a Splićani na Rivi.

Zastrašujući je podatak da se u svijetu godišnje pobaci 42 milijuna djece.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja