Budi dio naše mreže

Uoči Prvoga svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba koji će se odlukom pape Franje proslaviti u nedjelju 25. srpnja Vijeće i Ured Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj djedovima, bakama i starijim osobama, a napose onima u domovima za starije i nemoćne, daruju videospot pjesme "U zagrljaju vrimena". Scenarij potpisuje Janja Bunić; režija, snimanje i montaža djelo su Andreja Bunića, a videospot je priređen u produkciji Laudato televizije. Videospot opremljen je titlovanjem kako bi ga nesmetano mogle pratiti i osobe koje slabije čuju, a među kojima je upravo najveći broj onih starije dobi.

/ Marija Pandžić

Videospot je sniman na više lokacija u kontinentalnoj (Dom za starije i nemoćne “Kuća svetoga Franje” u Odri nedaleko Zagreba) i jadranskoj Hrvatskoj (Šibenik: akvatorij i okolica). Zahvaljujući susretljivosti Daria Čovčića, ravnatelja Doma za starije i nemoćne “Kuća svetoga Franje”, u toj ustanovi snimljeni su ključni kadrovi, a i glavni lik videospota Ivan Šestak, korisnik je toga doma. Uz to, u videospotu pojavljuju se i drugi korisnici te djelatnici te ustanove. 

Ivan Šestak radio je kao veterinar u Gorskom Kotaru, a žena Nada bila je učiteljica u osnovnoj školi. Kako nam je otkrio Šestak, jako mu je drago što postoji Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba jer je lijepo da netko misli i na starije osobe.

“Bilo mi je odlično nastupati u spotu budući da sam i kao đak i student nastupao u okviru raznih kulturno-umjetničkih društava”, istaknuo je Šestak.

Prema Šestakovim riječima, on i njegova žena nisu imali djece, ali su zato školovali siromašnu djecu kraja u kojem su živjeli.

“Moja žena imala je tri izvanmaternične začeća i u 60-im godina prošlog stoljeća tu se nije moglo puno učiniti. Pomirivši se s time posvetili smo se drugoj djeci, ali koja nisu bila naša, a postala su naša. Školovali smo mnogu siromašnu djecu koja nisu mogla završiti gimnaziju i ići na studij”, poručio je Šestak nadodavši da mu je lijepo u Domu za starije i nemoćne boraviti te živjeti umirovljeničke dane. 

Pjesma “U zagrljaju vrimena” plod je inicijative “Zagrlimo starije pjesmom” koju je Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj pokrenulo u ljeto 2020. potaknuto pozivom pape Franje na dosjetljivost u ljubavi prema starijim osobama kako bi im se olakšala usamljenost i izoliranost uzrokovanih pandemijom Covid-19. Vijeće je najprije početkom kolovoza uputilo javni poziv klapama da zagrle starije pjesmom. Klape su se odazvale u lijepom broju nastupajući pred domovima za starije i nemoćne diljem Hrvatske. Tim nastupima, kao i onima uz Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava 1. listopada, bili su dirnuti ne samo korisnici i djelatnici domova, već i sami izvođači.

Uviđajući da ne postoje pjesme koje bi bile ciljano upućene starijim osobama u domovima, Ured Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj bio je idejni pokretač nastanka pjesme “U zagrljaju vrimena” za koju je stihove napisao Frane Bilić iz Šibenika, a uglazbio je dr. sc. maestro Joško Ćaleta priredivši partiture za muški, ženski i mješoviti vokalni sastav. Na njegov prijedlog pjesmu je snimio Ansambl “Lado” koji kao autentični hrvatski kulturni brand svojim obradama zahvaća sve hrvatske regije od Konavala do Baranje i Srijema. U cilju obogaćenja njihove izvedbe naknadno je priređen i tamburaški aranžman koji potpisuje Marko First.

Ansambl Lado i Ivan Šestak

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja