Budi dio naše mreže

Isusovačka služba za izbjeglice nastoji prepoznati sve potrebe izbjeglica, a kao vjerskoj organizaciji na poseban joj je način važna i potreba za duhovnom podrškom u teškim životnim okolnostima.

/ mp

Život u izbjeglištvu redovito stavlja u pitanje sve sigurnosti na koje se ljudi u redovitim okolnostima oslanjaju. Gubitak većine ili svih materijalnih sigurnosti uvjetuju da čovjek traži oslonac u vrijednostima koje su neprolazne i ne mogu se uništiti raketiranjima i progonima. Isusovačka služba za izbjeglice nastoji prepoznati sve potrebe izbjeglica, a kao vjerskoj organizaciji na poseban joj je način važna i potreba za duhovnom podrškom u teškim životnim okolnostima, objavio je JRS – Isusovačka služba za izbjeglice. Nastoji se pritom povezati i s drugim zajednicama i tradicijama koje mogu pomoći zacjeljivanju rana i izgradnji sretnije budućnosti. Tako Isusovačka služba za izbjeglice surađuje s islamskom zajednicom, Srpskom i Koptskom pravoslavnom crkvom, s protestantskim zajednicama, te s Grkokatoličkom crkvom, izvijestio je 1. lipnja Vatican News.

Već dvije godine mnoge ukrajinske izbjeglice, kako odrasli tako i djeca, slave Božić i Uskrs u sjedištu Križevačke eparhije. Prilikom slavlja, djeca iz terapijske grupe „ART“ koju organizira Isusovačka služba za izbjeglice pripremaju predstavu o ukrajinskim vjerskim običajima. JRS često surađuje s ukrajinskom sestrom bazilijankom Veronikom, koju je djelatnica Isusovačke službe za izbjeglice ugostila u svojoj radijskoj emisiji, gdje je sestra Veronika govorila o svome iskustvu pomaganja ljudima koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, o snazi zajedništva i ljubavi, a naposljetku i o blagoslovu naših različitosti. Sestra Veronika trenutno radi na otvaranju doma za djecu bez roditeljske skrbi u Ukrajini, a Križevačka eparhija skrbi o jednom takvom domu uz pomoć sestara bazilijanki u Hrvatskoj.

Isusovačka služba za izbjeglice otvorila je vrata svog Centra za integraciju izbjeglica „SOL“ i ukrajinskom svećeniku ocu Andriyu Savyaku, koji je pružio njenim korisnicima mogućnost susreta za djecu i roditelje u okviru katehetske škole. Tako je jedna od najstarijih korisnica ove službe, gospođa Tamila, sada dobila mogućnost da jednom tjedno ima duhovni razgovor, za koji svjedoči da joj je od velike pomoći i unosi novo svjetlo u iskustvo boravka u izbjeglištvu. Otac Andriy se pak ovih dana sprema posjetiti i ukrajinske ranjenike koji su zamolili za duhovnu pomoć dok prolaze rehabilitaciju u hrvatskim zdravstvenim ustanovama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja