Budi dio naše mreže

Veliki hrvatski nogometni derbi igra se u 19:30 na Veliku subotu na stadionu Poljud. Brojne vjernike začudila je i rastužila, a poneke i razljutila, termin te utakmice na dan kada vjernici obilaze Kristov grob i mole u tišini, a navečer u svojim župnim crkvama sudjeluju u vazmenim bdijenjima.

/ Hrvoje Josip Bišćan

“Kojem se Bogu mi molimo? Želimo da Hajduk bude prvak? Stadion je rasprodan, svi su poletjeli po ulaznice. A igra se na Veliku subotu, kada je Krist u grobu. Na takav dan tišine i bdijenja ide se tamo gdje se psuje Boga. Za mene je to sramota. Zapitajmo se: vjerujemo li mi u Isusa Krista ili u Hajduk? Ja vjerujem u Isusa”, zaključio je ovonedjeljnu homiliju župni vikar u solinskoj župi Gospe od Otoka don Roko Kaštelan.

Don Roko za HKM podsjeća da je jednu sličnu utakmicu – na Veliki petak – Hajduk igrao i prošle godine. Kako je rekao, na toj je utakmici bilo desetak tisuća posjetitelja, vidljivo manje nego inače, i nije mu to palo tako teško. Ali zaboljelo ga je kad je ove godine shvatio da su karte rasprodane za – sat vremena!

“Ove sam se nedjelje obraćao svojim vjernicima, u našoj crkvi, jer imamo situaciju kakvu imamo. Sada mnogi po medijima ističu da navijači psuju Boga i svašta viču. To se i događa, zato sam i prestao ići na velike utakmice, jer se ne može kontrolirati koliko se oko tebe psuje, ističe mržnja itd. Smatram da za jednog kršćanina nije dobro okruženje Veliku subotu provesti na stadionu, ali moramo razumjeti da je Hajduk u Dalmaciji i Splitu svojevrsna “religija” – za one koji to žele. Ujedno vidim da je ovo i velika napast za nas vjernike. Ispovijedamo se cijeli tjedan, stojimo u redovima i u našim grešnim stanjima tražimo Božje milosrđe. S druge strane, na Veliku subotu odemo tamo gdje nam nije mjesto. Zašto to kažem? Zato što mislim da kršćaninu, na taj dan, tu nije mjesto”, naglašava don Roko.

Je li bojkot rješenje?

Dodao je da ne misli da nitko ne treba ili ne smije ići na utakmicu, ali bilo bi izvrsno kad bi se poslala jasna poruka da se takve stvari ne trebaju održavati na te dane – ako smo većinski katolička zemlja. “Ako ćemo mi to i dalje dopuštati, tada će se to i dalje događati. Da se u subotu nitko ne pojavi na utakmici, onda se više ne bi igrale utakmice na te dane. Ali ako mi to podržavamo, odnosno ako ne bojkotiramo, onda se to nikad neće prekinuti. Ljudi koji razumiju duhovnu stvarnost, vide da je ovo vrijeme kada Sotona misli da je pobijedio. Mi se na stadionu sastajemo s ljudima koji nisu nužno vjernici, ali ti si, kao vjernik, u napasti psovki, mržnje, ljutnje…”

Zatajio bih Boga i zatajio bih sebe kad bih Hajduk stavio na prvo mjesto i prešutio ovakvu situaciju!

Podsjeća da je bio veliki hajdukovac i početak njegovog obraćenja je iz tog svijeta. I dandanas voli pogledati Hajdukovu utakmicu, nije mu to mrsko, ali ipak postavlja prioritete. “To je tako jasno, da naš prioritet mora biti Bog. Zatajio bih Boga i zatajio bih sebe kad bih Hajduk stavio na prvo mjesto i prešutio ovakvu situaciju!”, zaključio je don Roko.

Don Roko Kaštelan / Instagram

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja