Budi dio naše mreže

U sjemeništu na Šalati počeo je svirati tamburicu, a u drugom razredu već je kupio prvu gitaru koju je zaradio radeći tijekom ljetnih praznika. Sam se učio svirati gitaru te ubrzo s dečkima iz generacije osnova VIS "Putnici". Nastupali su po mnogim župama slaveći Gospodina i prenoseći radost života za Gospodina u sjemeništu. Gitara je i u bogosloviji vlč. Stjepanu bila vjerna pratilja. Iz tog vremena Stjepan shvaća veličinu i moć "pastorala glazbe" te počinje pisati tekstove i melodije protkane teološkim znanjem koje je stekao te ljubavlju prema glazbi koju je imao.

/ Slavko Nedić

Stjepan Podboj rođen je 26. rujna 1957. godine u Moslavini Podravskoj, malenom mjestu pokraj rijeke Drave. Tu je završio i osnovnu školu. Već u sedmom razredu osjeća svećenički poziv te nakon osnovne škole odlazi u međubiskupijsko sjemenište na Šalati u Zagrebu gdje maturira 1976. godine. Filozofsko-teološke studije započeo je na Kaptolu u Zagrebu, a završio u Đakovu. Za đakona je zaređen 31. svibnja 1984. godine u đakovačkoj katedrali a kao đakon djelovao je u župi Sv. Josipa Radnika u Osijeku.

Za  svećenika ga je na blagdan sv. Petra i Pavla 1985. godine također u đakovačkoj katedrali zaredio mons. Ćiril Kos biskup đakovačko-srijemski. Kapelanske dane provodio je, a i prva svećenička iskustva stjecao je u Vinkovcima u župi sv. Euzebija i Poliona do 1988. godine kada u veljači prima službu župnika župe sv. Mihaela arkanđela u Novom Slankamenu. Prije domovinskog rata bio je župnik župe Sv. Grgura Velikog u Šljivoševcima gdje je proveo sedam godina.

Stjepan Podboj (lijevo), Slavko Nedić (u sredini), Dražen Pavin (desno)

Od 01. srpnja 1997. godine postaje župnik župe Sv. Nikole biskupa u Vinkovcima gdje gradi novu župnu crkvu, Pastoralni centar i živu zajednicu.

Đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić ovo godine razriješio ga je službe župnika Župe sv. Nikole biskupa u Vinkovcima te imenovan župnikom Župe sv. Vendelina opata u Jarmini. Nažalost teška bolest, rak koštane srži potpomognut virusom Covid 19 spriječio ga je u daljnjem služenju. Vlč. Stjepan Podboj preminuo je u subotu 22. kolovoza u 63. godini života u osječkoj bolnici.

VIDEO Slavi Njegovo ime – Stjepan Podboj feat Adalbert Turner Juci

Pastoralno-glazbeni put vlč. Stjepana Podboja

Vlč. Stjepanu Podboju glazba je oduvijek bila značajan dio života. Gostujući u emisiji Sacro ritam prilikom predstavljanja svog drugog albuma “Istina, rog i svijeća” istaknuo je sljedeće: “sigurno je tome svoj obol dala majka koja nas se pjesmom uspavljivala. Kao dijete u mnoge kasne sate slušao sam zvukove klavira na kojem je svirao župnik u mom rodnom mjestu, jer je naša kuća bila druga do crkve. Širom otvorenih očiju promatrao bih svirače u svatovima kako vješto prebiru žice na svojim tamburama.”

U sjemeništu na Šalati počeo je svirati tamburicu, a u drugom razredu već je kupio prvu gitaru koju je zaradio radeći tijekom ljetnih praznika. Sam se učio svirati gitaru te ubrzo s dečkima iz generacije osnova VIS (vokalno instrumentalni sastav) kojeg su nazvali “Putnici”. Nastupali su po mnogim župama slaveći Gospodina i prenoseći radost života za Gospodina u sjemeništu. Gitara je i u bogosloviji vlč. Stjepanu bila vjerna pratilja. Iz tog vremena Stjepan shvaća veličinu i moć “pastorala glazbe” te počinje pisati tekstove i melodije protkane teološkim znanjem koje je stekao te ljubavlju prema glazbi koju je imao.

Kao kapelan s ponosom se sjeća nastupa na Uskrs festu 1987. godine na kojem vinkovački zbor mladih “Maranatha” nastupa s njegovom skladbom “Pobjedniku smrti” te dobiva od žirija posebnu pohvalu. Za to priznanje rekao je kako mu je više značilo i od prvog mjesta. Bio je to znak da je na dobrom putu, a i dobar vjetar u leđa da nastavi raditi s još većim žarom. I tako nastaje druga, treća i mnoge druge pjesme.

VIDEO Kristov put – Stjepan Podboj feat Adalbert Turner Juci

Diskografija vlč. Stjepana Podboja

Od tih i nekih novih pjesama nastaje njegov prvi autorski album “Pjesmom vam ljubav vraćam” koji je objavljen 2012. godine. Kaže Stjepan: “To je bilo sjećanje na prošlo vrijeme, note i pjesme, retrospektiva”. Na albumu se nalazi 12 skladbi te 6 meditacija. Skladbe kao solisti izvode mnoga imena zabavne, tamburaške i duhovne glazbe, između ostalih: Dalibor Bartulović “Shorty”, Šima Jovanovac, muška pjevačka grupa Lipe, Domagoj Pavin, Dražen Pavin koji je bio aranžer i producent albuma. A kao glazbenici na albumu su sudjelovali: na bubnjevima Josip Kamenski – Kameni iz Opće opasnosti, Krešimir Kaštelan iz Crvene jabuke na basu, Branimir Jovanovac “Bani” na klavijaturama u čijem studiju “MAK” u Gradištu je i sniman cijeli album. Omotnicu je radio Dubravko Mataković. Vlč. Podboj je istaknuo kako je je neopisivo radostan što je na albumu uz sva ova poznata imena sudjelovao i njegov zbor mladih “Milost”.

VIDEO Čovjek jednog trena – Stjepan Podboj feat Adalbert Turner Juci 

Potaknut dobrim reakcijama na prvi album vlč. Stjepan počinje pisati nove skladbe te četiri godine kasnije (2016.) nastaje i drugi album “Istina, rog i svijeća”. Nakladnici albuma bili su “Cro sacro” etiketa Hrvatskoga katoličkog radija i Croatia Recordsa. Album čini devet pjesama i jedna meditacija na temu Euharistije. Devet pjesama pjeva Adalbert Turner Juci, a jednu vlč. Podboj. “Uopće nisam imao namjeru stvarati pjesme za novi album. Išlo je samo od sebe”, rekao je vlč. Podboj. Sve tekstove pjesama napisao je vlč. Stjepan dok glazbu zajednički potpisuju Stjepan i Dražen Pavin koji je i na ovom albumu bio aranžer i producent. I na ovom albumu su sudjelovali vrhunski glazbenici. Bubnjeve su svirali: Mario Klarić, Neno i Adrian Borić te Luka Kovačić, bas gitare Domagoj Pavin i Krešimir Kaštelan, klavijature: Damir Bogdan, Goran Kovačić, Ninoslav Sebastijan i Marko Belošević te mnogi drugi. Album je sniman i miksan u studiju “ŠIŠMIŠ” u Velikoj Gorici.

Zoran Švigir (lijevo), Dražen Pavin (u sredini) i Stjepan Podboj (desno) u studiju Šišmiš / Foto: Arhiv studija “Šišmiš”

Na Katoličkom radiju predstavljeno je svih pet snimljenih skladbi: “Psalam 37” koju su 2017. godine snimile kvartet Angeline, “Križ” koju vlč. Stjepan snimio ponovno s kvartetom Angeline te skladbu “Ljudsko srce” koju je snimio sam vlč. Podboj. Obje zadnje skladbe objavljene su 2018. godine a aranžmane za sve tri skladbe ponovno je radio Dražen Pavin. Zajedno s njim vlč. Podboj ove, 2020. godine snima još jednu skladbu “Stari Hrast” koja je doživjela i tamburašku verziju. Na poticaj Tihomira Ivanetića te u suradnji s Rockoko Orchestrom nastaje tamburaška verzija pjesme “Stari Hrast” koja je ujedno i posljednja studijska snimljena skladba vlč. Stjepana Podboja.

Tihomir Ivanetić (lijevo), Vlč. Stjepan Podboj (u sredini), Slavko Nedić (desno) / Foto: Arhiv studija “Rockoko”

Vjerujem da će ostatak pjesama koje si snivao i pripremao s osmijehom slušati onaj za kojeg si ih i do sada pisao. Prijatelju dragi pozdrav ti i do novog viđenja, a vjerujem da će te s radošću dočekati zbor anđeoski. Možda pjesma za doček baš bude tvoj “Psalam 37.”

Sva radost tvoja nek’ bude Bog

On, samo On ispunit će život tvoj,

Prepusti Gospodinu sve svoje puteve

U Njega uzdaj se, neka te vodi On.

Slavko Nedić

VIDEO Psalam 37 – Kvartet Angeline feat Dražen Pavin & Stjepan Podboj

Pogreb vlč. Stjepana Podboja bit će u ponedjeljak 24. kolovoza u 16 sati na mjesnom groblju u njegovom rodnom mjestu – Podravskoj Moslavini. Zbog propisanih mjera zbog koronavirusa preporučeno je da Vinkovčani u ponedjeljak tijekom dana zapale svijeću i pomole se za vlč. Stjepana u dvorištu njegove posljednje župe Svetog Nikole biskupa.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja