Budi dio naše mreže

Uoči Nedjelje Krštenja Gospodinova dobrom Bogu se preselila s. Karolina Miljak, redovnica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove i suradnica našega radija.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Uoči 24. obljetnice Radija s nama je podijelila svoja sjećanja na njegove početke, ali i nešto prije toga. Kako nam je rekla, bila je svjedok vremena i pokretanja Hrvatskoga katoličkog radija još i puno prije 17. svibnja 1997. godine.

“Kad sam čula da se 2021. godine obilježava 24. obljetnica Hrvatskoga katoličkog radija, pomislila sam da se netko zabunio. Naime, dobro se sjećam da se sve oko Radija počelo događati čim je pao komunizam, još u prvoj polovici devedesetih godina prošloga stoljeća, u vrijeme Domovinskog rata. Došlo je do određene slobode i svi su htjeli iskoristiti to vrijeme da u eter može otići Božja riječ.

S. Karolina i djeca / Foto: privatna arhiva

Sjećam se da je bilo brojnih razgovora i pregovora o tome hoće li se ili neće pokretati Katolički radio. A onda je, u jednom trenutku, fra Smiljan Kožul pokojnom kardinalu Franji Kuhariću htio prezentirati program budućega Radio Marije. A poznato je da je uzoriti kardinal bio jako osjetljiv na spomen Djevice Marije.”

Koliko sam ja mogla vidjeti iz svoga radnog mjesta u kuriji na Kaptolu 1, gdje se događalo puno toga što se ticalo ratnoga i poratnog vremena, ali i nekih inicijalnih gibanja za dobro društva i dobro Crkve, puno se razmišljalo tome hoće li ili neće proći osnivanje Katoličkog radija.

Pokojni mons. Vladimir Stanković bio je vizionar, a istovremeno vrlo realna osoba. On se baš jako zauzeo za to da dođe do stvaranja baš ovoga radija. I kod kardinala Kuharića inzistirao na osnivanju ovoga Radija.

Oprema za HKR zamalo je otuđena

“Sjećam se anegdote kada je za radio stigla oprema iz, čini mi se, Kanade. Uglavnom, u jednom trenutku monsinjora nije bilo kod kuće, a netko je na Kaptol 1 došao po tu opremu. Zatekla sam se u hodniku, jer mi je preko puta bio Ured koji mi je mons. Stanković dao za pastoral Roma, a bila sam i odgovorna u kuriji. Pitala sam ih zašto žele tu opremu. Više se ne sjećam što su mi točno rekli, ali znam da nije bilo za HKR. Ja sam rekla da to ne dolazi u obzir: “Monsinjora nema kod kuće, ali oprema je za HKR. Kad on dođe, razgovarajte s njim, ali sada je ne možete uzeti.”

Zavjeti s. Karoline / Foto: privatna arhiva

“Dakle, sve što je dobro, rađa se mučno i polako, tako je i ova obljetnica imala svoj prolog, zapravo prapočetak. A svi dobro znaju da je onaj tko je iza svega uložio puno truda i idejni vizionar bio pokojni fra Mirko Mataušić. On je bio čovjek koji je znao što hoće i znao je postaviti HKR na temeljima nauka Drugoga vatikanskog sabora. Naime, pobožnost je dobra, ali ako nema istinske duhovnosti, može se vrlo lako otići u sektu. On je mudro spojio jedno i drugo, stvarajući jedan laički radio, koji je istovremeno uronjen u misterij katoličanstva.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja