Budi dio naše mreže

Veliki koncert suvremene duhovne glazbe u Zadru održava se u subotu, 26. listopada s početkom u 19 sati u sportskoj dvorani Jazine. Nastupaju Alan Hržica, Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac. Taj humanitarni koncert održava se pod motom "Ublažimo autizam djece" i plod je htijenja brojnih vjernika diljem Zadarske nadbiskupije, željnih koncerta duhovne glazbe u zajedništvu u većoj dvorani.

/ mp

Prihodom od prodaje karata pomoći će se “Udruga za autizam Zadar” koja ove godine obilježava deset godina postojanja i roditelji čija su djeca u spektru autizma, a suočeni su s potrebom obavljanja mnogih terapija koje zadarske obitelji moraju obavljati i izvan svoga grada, u Zagrebu, Rijeci i drugdje.

Organizator koncerta je Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar. Medijski pokrovitelj koncerta je Hrvatski katolički radio.

Na koncert poziva Alan Hržica:

“Dođite i pomognimo akciju ‘Ublažimo autizam djece’! Dođite i slavimo Gospodina! Vidimo se!”

Donosimo primjer Daniele Dunat Amon, majke djeteta s teškoćama, čije je svjedočanstvo podrška i izraz blizine drugim majkama koje imaju dijete s teškoćama, jer djece s raznim potrebama sve je više.

Kako je istaknula za HKM, da bi dijete iz autizma bilo najbolje od sebe jednog dana, potrebna je multidisciplinarna potpora razvoju.

“Potrebna je podrška edukacijskog rehabilitatora, logopeda, senzornog terapeuta, jer najveći broj djece ima senzoričkih problema. Često je terapijsko plivanje, psiholog, treba sudjelovati puno domena.

Spektar je specifičan jer je zahvaćeno puno aspekata razvoja. Potrebna je podrška edukacijskog rehabilitatora, logopeda, senzornog terapeuta, jer najveći broj djece ima senzoričkih problema. Često je terapijsko plivanje, psiholog, treba sudjelovati puno domena. To sve i košta. U radu s djecom u Udruzi za autizam djeca dobiju barem nešto besplatno. Mali dio se može dobiti besplatno. Roditelji se financijski iscrpljuju, pa treba postojati senzibilitet javnosti i nadležnih za to. Pored lijekova trebaju i terapije.

Mauro / Foto: Ines Grbić

Djeci u autizmu glavne su terapije. Ne postoji lijek, osim ako imaju priključene dijagnoze. Mnoga djeca iz spektra imaju epilepsiju, probavne teškoće. Ali u osnovi spektra, njihova terapija nisu lijekovi, jer autizam nije bolest. Nego stanje, definira se kao neurobiološki poremećaj. Njihova terapija je uz radne terapeute. To košta“, poručila je Daniela.

Dođite na koncert i pomozite obiteljima s autističnom djecom!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja