Budi dio naše mreže

Hrvatska provincija svetog Jeronima franjevaca konventualaca 2. veljače u Zagrebu izabrala je fra Miljenka Hontića za novog provincijala, izvijestio je Glasnik sv. Antuna Padovanskog – Veritas. Novi će provincijal službu preuzeti sredinom veljače na redovitom provincijskom kapitulu.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Fra Miljenko rođen je 1965. godine u Molvama. Svečane zavjete položio je 1990. godine u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 14. lipnja 1992. godine u Vatikanu, po rukama sv. pape Ivana Pavla II. U Provinciji je obavljao brojne i odgovorne službe, a u dva uzastopna mandata, od 2007. do 2019. na generalnom kapitulu biran je za generalnog asistenta Srednjoeuropskog cetusa Reda. Svoj srebrni svećenički jubilej fra Miljenko proslavio je na blagdan Gospe Karmelske 2017. godine u molvarskoj crkvi Uznesenja BDM. Izbor za provincijalnog ministra zatekao ga je na službi gvardijana samostana sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima.

Zajedništvom protiv individualizma

U intervjuu za Veritas u siječnju 2016. godine fra Miljenko, koji je i tada bio u službi generalnog asistenta za Srednju Europu, odnosno za Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Švicarsku, Njemačku, Belgiju, Nizozemsku, Dansku i Švedsku, naglasio je da je bit redovničkoga života – zajedništvo. “Mi franjevci konventualci imamo vrlo djelotvorna sredstva koja nam pomažu pobijediti individualizam. To su, prije svega, zajednička molitva i naši samostanski kapituli, a onda iz toga slijedi i zajedničko poslanje. Posebno je važno zajednički promišljati nad Božjom riječi i zajednički se pitati i osluškivati što nam Gospodin svaki dan iznova govori.

Kako postići ovaj ideal? “Harmoniziranjem kontemplativnog i aktivnog stila života”, jednostavan je u odgovoru fra Miljenko, dodajući da ta ravnoteža pomaže bolje razumjeti vlastiti poziv. A zajedničko poslanje nam pomaže da budemo svjesni kako nitko nije samodostatan, nego smo uvijek upućeni jedni na druge.

Iskustva definitora

Govoreći o svojoj službi definitora, naglasio je da su franjevci konventualci u cijelom svijetu podijeljeni na sedam konferencija i za svaku je zadužen jedan definitor. Jedan od njih bio je i fra Miljenko Hontić. “Jednostavno rečeno – član Uprave. A to znači još više služiti braći, njih poticati, ohrabrivati, a katkada i korigirati u bratskoj ljubavi”, skromno i samozatajno pojasnio je ovaj rođeni Molvarac.

Vrhovna uprava Reda franjevaca konventualaca 2013. godine / Foto: Veritas

A u emisiji HKR-a “Sutra je dan Gospodnji” 5. lipnja 2021. fra Miljenko je potvrdio da je 12 godina službe u Rimu, središtu kršćanstva, bilo veliko obogaćenje za njega jer je ljepotu i različitost Katoličke Crkve mogao doživjeti upravo u gradu u kojemu svaka redovnička zajednica ima svoju generalnu kuću, a tu je i sjedište svih kongregacija. “Usto, naša subraća franjevci su čuvari groba sv. Antuna u Padovi i čuvari groba svetog Oca Franje u Asizu, tako da i to je jedno bogatstvo i iskustvo koje sam mogao doživjeti svih ovih godina u Italiji. A vidim da je to sada korisno podijeliti s ljudima i vjerujem da im može služiti za obogaćenje”, zaključio je fra Miljenko.

Preporučamo njega i cijelu Hrvatsku provinciju svetoga Jeronima franjevaca konventualaca u molitve naših čitatelja!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja