Budi dio naše mreže

Posljednjom presudom Haaškog suda nekadašnjim čelnicima državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, potvrđeno je kako je Beograd bio organizator i planer udruženog zločinačkog pothvata s ciljem protjerivanja nesrpskog stanovništva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Što ova presuda znači za Hrvatsku i za istinu o ratovima na području bivše Jugoslavije? Otvara li nam neke nove pravne mogućnosti i je li vrijeme da Hrvatska napokon od Srbije traži isplatu ratne odštete? Pitanja su to o kojima se razgovaralo u Argumentima HKR-a.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Novinar i publicist Tihomir Dujmović rekao je kako smo napokon i u Haagu došli do istine kako je za ratove na prostoru bivše Jugoslavije odgovoran Beograd, a sve su koordinirale njihove obavještajne službe. Na to smo čekali gotovo 30 godina te je s obzirom na važnost utvrđenih činjenica još više nerazumljiva mlaka reakcija hrvatskih vlasti i medija, upozorio je Dujmović.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta, vukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora Stipo Mlinarić, koji je nakon presude srbijanskim šefovima obavještajnih službi ponovno pozvao Vladu da traži od Srbije ratnu odštetu, naglasio je u Argumentima kako na taj zahtjev imamo svako pravo te da je za to potrebna samo politička volja, koje, smatra, nedostaje.

Izvanredni profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Marin Bonačić komentirao je može li se ratna odšteta tražiti pravnim putem ili se može ishoditi samo političkim pregovorima i dogovorima. 

A s obzirom da je Haaški sud često bio kritiziran kako relativizira krivnju i izjednačava agresora i žrtvu jer je hrvatska javnost očekivala da će se u Haagu jasno utvrditi kako je Srbija počinila agresiju na Hrvatsku, profesor Bonačić je pojasnio zašto se to nije dogodilo.  Više o ovoj temi doznajte u samoj emisiji:

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja